Дават възможност на хора с професии да получат документ за владеенето им
Дават възможност на хора с професии да получат документ за владеенето им / Дарик нюз

Регионалният инспекторат по образованието във Вeлико Търново и 14 професионални гимназии от областта се включиха в тестването на системата по валидиране на знания и компетенции, придобити извън училищното образование. Проект „Нова възможност за моето бъдеще” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” дава възможност на хора, придобили професия извън училище, да се явят на изпит и да получат документ, без това да им струва нищо.

52 помощник-директори, учители в професионалните гимназии и представители на работодателските организации от областта се включиха в обучението по начално консултиране, което стартира в понеделник във Велико Търново. „Целта на проекта е увеличаване на възможностите за придобиване на професионална квалификация, за повишаване на пригодността за заетост и на социална интеграция чрез създаване на устойчива и гъвкава система за идентифициране и признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности”, разказа Милка Михайлова- национален консултант „Валидиране”.

Целеви групи, които могат да участват в проекта, са лица с продължителен трудов опит, имигранти с придобит трудов опит или професионална квалификация  в страните, от които идват, нискоквалифицирани безработни и заети лица, придобили определени компетенции от своя личен и трудов опит, младежи без призната професионална квалификация, възрастни лица, придобили знания, умения и компетенции в резултата на ежедневни дейности, свързани с работа, семейство или свободно време. Обединяващото между тях е, че нямат признат документ за придобита професионална квалификация.

Системата за валидиране  дава възможност за получаване на документ за професионална квалификация, придобита чрез неформално и самостоятелно учене, извън системата на образование.