Да подкрепим Царевец за символ на България!
Да подкрепим Царевец за символ на България! / netinfo
Тази вечер ще стане ясно кой национален символ ще бъде поставен на българското евро. Кампанията започна още миналата година.
 
До финала й достигнаха пет символа – Мадарският конник, историческият хълм Царевец, Рилският манастир, кирилицата, българската роза и розовото масло. Медиен партньор на инициативата е и Дарик радио.

Какво ще има на българското евро ще стане ясно след дискусия в Националния исторически музей, която започва от 18,30 ч. и ще бъде предавана пряко по БНТ. На нея ще присъства и президентът Георги Първанов.

В продължение на месеци българите имаха възможност да гласуват за символа, който искат да бъде сложен на европарите. 33 символа бяха предложени в кампанията, сред тях Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, побитите камъни край Варна, мартеницата, киселото мляко, шопската салата, ракията.

И въпреки че тази вечер ще бъде определен глобалният символ на България, крайното решение за това какво ще има на нашето евро е на Българската народна банка.

Община Вeлико Търново призовава всички граждани и гости на старата столица, които желаят да подкрепят Царевец като най-достоен кандидат за символ на България, да се съберат днес в 17,30 ч. пред крепостта.

„Когато човек се движи по Царевец, се движи по следите на царе като Калоян, Иван-Асен Втори, Иван-Александър, с чиито имена са свързани най-големите български победи”, каза археологът проф. Николай Овчаров и призова всички да дадат своя вот за Царевец и да го изберат за символ на България.