Центърът за настаняване от семеен тип в Г. Оряховица посрещна първите си обитатели
Центърът за настаняване от семеен тип в Г. Оряховица посрещна първите си обитатели / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Дете и младеж обитават от вчера Центъра за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица, изграден в изпълнение на проект „С грижа за всяко дете". Потребителите са изведени от Дома за деца с умствена изостаналост в стражишкото село Горски Сеновец. Проектът на Община Горна Оряховица „С грижа за всяко дете" стартира в началото на октомври 2013 г. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Предстои настаняването на още две деца и двама младежи от дома в Горски Сеновец и на три деца и трима младежи от дома в Илаков рът. За потребителите ще се грижи персонал от 13 души, който включва: ръководител, социален работник, възпитател, медицинска сестра, 7 детегледачки, домакин, изпълняващ функциите и на хигиенист, и огняр.

Новоизграденият център разполага с три дневни стаи, където през деня ще могат да се събират всички деца. В тях са разположени шкаф за играчки, аудио-визуална техника, удобна и мека мебел за разговори и почивка. Обзаведени са 7 индивидуални спални помещения, които са за по две деца в стая. За всяко дете има самостоятелно легло, гардероб и шкафче за лични вещи.

Пространството осигурява уютна атмосфера на децата и простор за самостоятелно развитие. В сградата има кухня и кът за хранене с просторна дневна, мокро помещение за пране, сушене и гладене и складови помещения. В двора ще има оборудван детски кът с градински съоръжения подходящи, достъпни и безопасни за децата. Изграден е и зелен кът за отдих.