крепостта "Царевец" във Велико Търново
крепостта "Царевец" във Велико Търново / netinfo
И това лято крепостта „Царевец“ във Велико Търново отново ще бъде домакин на III-я Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2018. Балет „Арабеск“ на Държавен музикален и балетен център-София ще открие тазгодишното издание на фестивала.

Първият спектакъл на сцената на Крепостта „Царевец“ ще бъде на 7 юли, а софийската трупата ще представи най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета“, като спектакълът е създаден специално за 50-тия юбилеен сезон на Балета. Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Танцьорите от „Арабеск“ печелят овациите на публиката не само в България, но и в Европа, Азия и Африка със силното си присъствие и професионализъм. След близо осем години прекъсване, през юли трупата отново ще се представи във Велико Търново.

Държавна опера-Бургас ще представи операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Трагичната история на крехкото японско девойче Чо Чо Сан, дъщеря на вече покоен разорен самурай, е изключително въздействаща за времето си с културния сблъсък, описан в либретото. Невръстната гейша е готова заради любовта да измени на религията и вековните традиции в страната си, заради което е отхвърлена от доайена на рода си и неин чичо. Какво се случва с любовната история на гейшата и американския офицер Пинкертон ще разберете на 14 юли на откритата сцена в Царския дворец на крепостта „Царевец“.

На 21 юли Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи мюзикъла „Зоро“ по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън. В мюзикъла зрителите ще могат да видят една сплав между драматични актьори и певци.

Великотърновският Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" и тази година ще представи свое заглавие в рамките на „Сцена на вековете“ 2018. Миналата година търновските артисти излязоха на сцената с „Цигански барон“, а тази година ще се борят за любовта на публиката с един от най-играните и харесваните им спектакли – мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. В постановката всеки един от героите е ясно и колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, в която е поставена на фолклорна основа. Включени са и хорови напеви от българския фолклор, търсейки общ художествен израз, за да внуши посланията на времето и на епохата, с препратка към днешния ден.

На 3 август Държавна опера-Русе ще представи операта „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев. Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на неговото майсторство, е посветено на главния герой на творбата – гусларя Илия. В момента Държавна опера-Русе води преговори със Руслан Мъйнов, който да изиграе ролята на Кадията специално за „Сцена на вековете“.

На 11 август Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи и друго свое заглавие – операта „Джоконда“ от Алмикаре Понкиели.

Държавна опера-Бургас ще представи и операта „Аида“, която е най-известната творба на Джузепе Верди. Действието се развива по времето на междуособиците на Египет и Етиопия. Аида е етиопска принцеса, попаднала в плен в Египет. Египетският военачалник Радамес е влюбен в нея, но дългът го обрича на вярност към фараона. Какво ще се случи с любовта им ще разберете на 18 август на крепостта „Царевец“.

Последното заглавие в рамките на фестивала „Сцена на вековете“ е мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ от Мич Лей, Дейл Васерман и Джо Дариън. В спектакъла на Държавна опера-Русе Орлин Горанов и Мариан Бачев ще се превъплътят в образите на знаменития идалго и неговия оръженосец Санчо Панса. „Човекът от Ла Манча“  ще ни пренесе в Севиля от края на XVI-ти век. В историята на Дон Мигел де Сервантес и Санчо са хвърлени в тъмница по заповед на Светата Инквизиция. Те са обвинени в престъпления срещу Църквата и ще бъдат разпитвани и евентуално съдени.

Всички представления са с начален час 21.00 часа.