Цанко Цветанов: Нямам притеснения за изпадане, сигурен съм, че ще започнем да печелим точки
Цанко Цветанов: Нямам притеснения за изпадане, сигурен съм, че ще започнем да печелим точки / DarikNews.bg

Последният един месец бе изключително тежък за старши треньора на „Етър-24" Цанко Цветанов. След силния старт в първенството - победа в Монтана, последваха три загуби, две от които на свой терен. За капак наставникът бе свобождаван два пъти от основния акционер Фейзи Илханлъ. Той дори изрази съмнение в изхода на срещата с „Берое" в Стара Загора, загубена след автогол в самия край на току-що влезлия в игра Костадин Гаджалов.

Последва скандалът с катастрофиралия след употреба на алкохол бразилски футболист Бето и освобождаването му от тима. Турнето в Турция, с много добри спортно- технически резултати, победа и равенство, също не мина без проблеми. Осем футболисти лежаха в болница на системи заради стомашни проблеми, а форумите са пълни с информации за лошите условия, при които е бил настанен отбора в Диарбекир. На практика всички от великотърновската група са се разболели, включително и треньорския екип.

В навечерието на подновяването на първенството разговаряме за всичко това с Цанко Цветанов.

- Цанко, приключи ли кошмарния ти период в „Етър- 24"?

- Не мога да кажа, че е чак кошмарен, но може и така да е. Приключи едно добро начало на период, в който създадохме имидж на „Етър", като клуб, в който се работи сериозно и в перспектива.

- Сътресенията повлияха ли на този имидж?

- Много. Сега ще трябват още повече усилия, за да го поправим, а дали е възможно времето ще покаже.

- Турнето в Диарбекир сложи ли точка на катаклизмите?

- Дано. Идеята да се посети Диарбекир и да се направят две контроли беше чудесна. Един път, че ще избягаме от шумотевицата тук и ще можем да се концентрираме върху работата си и втори път, че ще покажем отбора в турция, където би могъл някой да се заинтересува от нашите футболисти. Продажбата на играчи също е част от издръжката на един клуб ако се ръководи умно.

- Равенството с елитния „Генчлербирлиги" предизвика сериозен отзвук. Харесаха ли някои от състезателите?

- Направихме добър мач и на моменти нашия отбор стоеше по- добре на терена от съперника, който е сред водещите в Турция, така че някои от нашите футболисти със сигурност направиха впечатление. След мача разговарях с треньора и генералния директор на „Генчлербирлиги". Те бяха учудени от класата на отбора и ниското ниво на клуба, като бюджет и организация, което имаме.

- Класа показана часове, след като осем от футболистите са били в болница?

- Ние предизвикахме влизането в болница, за да влеят лекарства и витамини на футболистите и да ги подсилят, за да преодолеят по- бързо последиците от болестта.

- Във В. Търново се чуха не особено приятни неща по отношение на условията, при които сте били настанени в Диарбекир.

- Радвам се, че правим това интервю, за да кажа как стоят нещата и хората да ги знаят от източник от клуба, а не да се появяват най- различни слухове. Като цяло идеята бе отлична, но самото и осъществяване не псе получи, защото беше поверено на аматьори. Когато професионалисти срещнат аматьори нещата не се получават. Пътувахме добре. Посрещането на аерогарата беше много добро. Хара, цветя, тъпани...От там насетне обаче започнаха мъките. Бяхме настанени в отвратително общежитие, което възмути не само нас, но и собственика на клуба и организаторите от българска страна.

- Без климатици, интерент, по много хора в стая?

- В общо спално помещение с една баня и тоалетна. За първи път в кариерата ми на футболист и треньор спахме тримата треньори в една стая. Под всякаква критика. Естествено, че възроптахме всички, включително и самият собственик, на който бяхме на гости и се преместихме на следващия ден в друго общежитие. Пак без климатици и с интернет само в коридора. Добре поне, че се хранехме там. Очаквах, че собственикът, посрещайки ни в родното си място, ще създаде нормални условия за работа. Никога не съм претендирал за лукс.

- Не е имало възможност дори за тренировки?

- Тренирахме ваднъж на едно малко помощно игрище и един пън на нормален терен и то последното занимание преди мача. Като цяло най- хубавото от посещението в Диарбекир бе мачът с местния отбор, в който въпреки всички трудности футболистите играха и показаха добро ниво.

- Какво разболя момчетата?

- Не знам. Всички се разболяхме, цялата делегация. Всички минахме през тази болест. Добре, че половината отбор остана здрав. Може да е лоша хигиена, лоша храна или пък високите температури- около 40 градуса, което за тях също е необичайно за този период от годината.

- Въпреки всички трудности отборът изигра добър мач в Анкара и като че ли доказа твоята теза, че има качества?

- В Анкара попаднахме в друг свят. Красив град и много добе организиран клуб. Посрещна ни клубният автобус. Хранихме се в нормален ресторант, почивахме в нормален хотел и отидохме в база, каквато, не съм виждал само тази на „Лудогорец", мисля че в България няма. Базата на „Генчлербирлиги" разполага с четири естествени и един изкуствен терен, отделни съблекални за мъжете, децата и юношите. Два хотела. Един за първия отбор и друг за отбора, който се състезава в Трета дивизия. Хубав терен и съперник, който играе футбол, така че се получи добър мач и мисля, че и футболистите са доволни от случилото се в последния ден. Другото, което натежа е дългото пътуване. Аз като треньор съм недоволен от себе си, че се съгласих да пътувам без да съм запознат с условията. Добрата идея не кореспондира с възможностите на нашия клуб да организира такова турне.

- Вече осем месеца си в този клуб и казваш, че отборът е по- добър от клуба?

- За съжаление отборът стана още по- добър, а клубът още по- лош. Организацията в нашия клуб меко казано е трагична и това пречи на работата. При нас се получава следното разминаване. Надеждите, очакванията и желанията на собствениците надвишават техните възможности. Това е един голям проблем и докато те не го разберат винаги ще има разминавания. Ако искаме да сме водещ клуб трябва да се развиваме постепенно. Когато започнахме като екип говорихме, че ще направим абонаментни карти. Направихме ги. В един момент не знам на кой му щукна, че може да се фалшифицират и разкарваме притежателите им по три пъти до стадиона. С две думи гоним ги. Тръгнахме да правим предварителна продажба на билети. Пак заради съмнения, които не обяснихме, а трябва да обясняваме на хората я спряхме. Направихме ВИП- сектор, в който трябва да влизат само хора, които са си платили, сега влизат всякакви хора. Фен шопът също е пред провал, защото не сме си платили и оставаме без артикули. За турнето говорихме. Това са провали на клуба, а няма ка,к когато той върви назад отборът да върви напред.

- Оправихте ли си отношенията с Фейзи Илханлъ?

- В края на турнето ми се извини за лошите условия. Той също е изненадан и разочарован. Надявам се, че сме се разбрали.

- Това, че сам си вкарва голове ли е основният проблем на отбора в момента?

- Основният проблем е, че не печелим точки и не материализираме игровото си превъзходство. Надявам се, че ще го променим, но и ще запазим желанието си да надиграваме съперника. Трябва да изчистим някои детайли пред двете наказателни полета. Да бъдем по- агресивни и да търсим по- настойчиво гола пред това на противника. В същото време в нашето наказателно поле да не допускаме тези грешки. Мога да кажа, че са на разтежа, а може и да не ни достига още класа. Ако обаче продължаваме по този начин във В. Търново ще има отбор, който хората ще се радват да гледат.

- Разочарован ли си от някои от футболистите?

- Не всички се стараят. Може би на някои това ниво им идва в повече и това вече е праценка на треньора. Що се отнася до поведението на Бето за съжаление разчитах много на него, но той не можа да оправдае доверието и вече не част от отбора.

- Оптимист ли си за изхода на първенството. Основната задача е оставане в групата?

- Нямам притеснения. Виждайки играта на отбора съм сигурен, че ще започнем да материализираме предимството си в точки.