Цанко Цветанов: На терена не играе бюджетът, а футболистите
Цанко Цветанов: На терена не играе бюджетът, а футболистите / Дарик нюз, архив

Предсезонната подготовка на „Етър- 24” вече е към своя край. В неделя великотърновци ще изиграят първата си среща в елита, като гости на ОФК „Монтана”. През лятото в състава бяха привлечени единайсет нови футболисти- Т. Трифонов, Гаджалов, Атанасов, Кр. Трифонов, Садула, Бето, Луис Едуардо, Жандре, Ели Маркес, Пивати и Байдаков. По една или друга причина с отбора се разделиха: Т. Колев, Русков, Томаш, Кралев, Битсенду, Караиванов, Кямил, Идриси, Какалов и Господинов. В контролите етърци победиха „Черно море”, „Черноморец”, „Нефтохимик”, „Спартак” /Варна/, „Добруджа” „Видима- Раковски”, загубиха от „Литекс” и „Нефтохимик” и завършиха наравно с „Чавдар” /Етрополе/. За готовността на отбора за предстоящото първенство и целите, които си поставя, разговаряме със старши треньора Цанко Цветанов.

- Цанко, веднага след влизането в „А” група заяви, че предстои много работа. Два месеца по-късно можеш ли да обобщиш доколкко е свършена?

- Свърши се огромно количество работа, която става скрита за хората. За тези два месеца направихме доста неща – и като футболен клуб, и като отбор. Изградихме изцяло нов отбор, взехме доста нови футболисти...

- Тогава си пожела 7-8 нови футболисти, а те вече са единайсет. Достатъчни ли са да вдигнат класата на отбора?

- Реално са осем-девет, защото Красен Трифонов беше отпреди това, а Димитър Байдаков е перспективен юноша, но още не е готов за първия състав. Привлякохме и още двама-трима юноши, които трябва да се доказват. Останалите нови попълнения са млади, но с добър опит в „А” група. Смея да твърдя, че в момента „Етър” има млад отбор с голяма перспектива. Надявам се, че това ще е последната мащабна селекция, която правим, защото не бива да се сменя отбора на 7-8 месеца. Надявам се, че сме успели да уцелим ваксата и с тези играчи ще имаме състав за близките две-три години, който само да се доизгражда. Ние искаме „Етър” да създаваме собствени кадри. Нямаме намерение да обиграваме играчи на чужди отбори и не взехме преотстъпени.

- Всички привлечени състезатели твой избор ли са и имаше ли намеси от страна на ръководството?

- Използвам случая да благодаря на ръководството, че ми гласува доверие и взе играчите, които треньорският щаб искахме да бъдат привлечени.

- Отказаха ли ти шефовете набелязан състезател поради финансови причини?

- Не е имало такъв, а и всички привлечени играчи ги взехме с нормални за България финансови условия.

- Има ли постове, за които би желал да изпробваш още футболисти?

- Единственото нещо, което ми липсва, е добър футболист за десния бек. Очаквам такъв футболист, при това поливалентен (б.р. интервюто бе взето часове преди идването на Ели Маркес). Мисля, че 15 опитни играчи, без да броя вратарите, са ми напълно достатъчни.

- Съжаляваш ли за някой от играчите от досегашния състав?

- Нормално е един треньор да съжалява за играчите, с които е работил и са му донесли успехи. Но такъв е животът.

- Как премина подготовката, какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

- Надявам се, че голяма част от планираните неща успяхме да свършим. Даже си мисля, че една-две контроли ни дойдоха в повече, защото не вярвах, че толкова бързо ще се сработи основният състав. Но групата бързо се сформира, футболистите се разбират добре и ще е още по-добре занапред, защото правенето на отбор изисква време. В началото може и да имаме някакви проблеми, но с времето всичко ще се оправи.

- Вдъхва ли ти оптимизъм показаното в контролите, в които отборът постигна шест победи, едно реми и само две загуби?

- Направихме добри мачове в контролите, които ми дават надеждата, че в първенството ни чака още по-добро представяне.

- Победите над „Черноморец” и „Черно море” сериозно завишиха очакванията на хората по трибуните...

- Призовавам хората да бъдат по-умерени, все пак след доста дълго отсъствие „Етър” се завръща в „А” група. Резултатите не са важни, важна е играта, а ние ще играем добър футбол. За жалост, добрата игра не винаги гарантира добри резултати. Понякога резултатите във футбола закъсняват, но работиш ли целенасочено, ти няма как да не ги получиш. За това апелирам за търпение.

- Няколко пъти досега си казвал, че тимът ще играе атакуващ футбол. Все още ли държиш на това и ще важи ли за мачовете с водещите отбори?

- Моето верую е изградено с хората, които съм работил преди това, и аз няма как да го променя. Естествено, че моят отбор ще играе атакуващ футбол, без да се съобразява с имена. Само така може да расте и да се развива един отбор. Дори и да загубим от фаворитите- без да се опитваме да се надиграваме с тях, няма как да стигнем до тяхното ниво. Не обичам да лъжа във футбола, обичам да надигравам и побеждавам.

- Все пак доколко „Етър” ще може да се надиграва с отбори като „Лудогорец”, „Левски”, „Литекс”...

- Доколкото може. Ще се опитаме да се надиграваме. Ако не стане на първия мач, нека стане на втория. Ако не стане тази година, нека стане догодина... За да изградиш отбор, който хората идват да гледат, в който играчите искат да са, защото изпитват удоволствие от футбола, няма начин да стане, без да изповядваш офанзивен футбол.

- Успехът все пак пораздвижи футболните духове във В. Търново. Започна работа по стадиона, съблекалнята отново видя майстори. Иска ли ти се нещата да се случват по-бързо и ще бъде ли готов „Ивайло” за първото домакинство?

- Ще бъде. Няма да е перфектен, но пък се свърши доста работа. Искам за пореден път да благодаря на кмета Даниел Панов за това, че направи толкова много, за да има стадионът приличен вид. „Ивайло” ще отговаря на изискванията за лицензиране, няма само нова зала за пресконференции, която също ще стане, но на по- късен етап. Просто трябва да бъде обособена такава зала.

- Медиите бяха изхвърлени от централната ложа, ше им бъдат ли създадени условия за нормална работа?

- Естествено. Аз никъде по света не съм виждал медиите да са в ложите. Трябва да има обособен сектор за журналистите с условия да отразяват футболните мачове. Защото живеем във времена, в които е много важен медийният интерес към футбола. Ще ги има условията, би било голям автогол, ако не успеем да обособим сектор за журналистите.

- Вип-карти, футболни аксесоари, билети тип сувенири... Развива ли се клубът в желаната от теб посока?

- Да. Това в нормалния свят е напълно естествено. Ние малко изоставаме и сега правим първи стъпки, които трябва да бъдат продължени. Още нямаме обособен фен шоп, нямаме достатъчно хора на работа. Имам идея за план за дългосрочно развитие на клуба, дано собствениците и общината го приемат. Трябва да се подобрят условията, да се създаде материална база. Вече ще имаме спортно училище, затова трябва да се построи тренировъчна база, да се подобрят условията в школата, обучението на треньорите. За 5-7 години клубът да създаде собствени кадри и голяма част от футболистите да бъдат продукт на нашата школа. През това време мъжкият отбор трябва да поддържа добро ниво и да е в „А” група, за да поддържа интереса на медиите. Трябва да се подобри инфраструктурата около стадиона... Ето, имаме вип ложи, но трябва да се обособи отделен вход за тях, а централният вход да остане само за футболистите и длъжностните лица. Дано кметът и общинските съветници подкрепят това. Трябва да се сменят тези остарели дограми, да се направят още сервизни помещения. Да се увеличи щатът в клуба, да се засили маркетингът и рекламата. Трябва да се сложат повече каси, сега ще има и кетъринг. Аз мисля, че имам подкрепата на всички, от които зависи това, трябва още малко да се наблегне.

- Предстои изграждането на ново тревно покритие, има проекти за осветление, терен, писта?

- Благодаря на правителството за това, че отпусна пари за изцяло нов терен, който трябва да бъде съобразен с изискванията на УЕФА, защото нищо не се знае... Напълно възможно е ако клубът върви във възходяща линия, в близките 3-4 години „Етър” да е участник в Лига Европа. До три години тимът може да стигне до евротурнирите.

- Ще има ли необходимия бюджет клубът да върви в тази посока, след като се говори за 1-5 място...

- Бюджетът не е за място в петицата, но на терена не играе бюджетът, а футболистите. Аз не искам гръмки бюджети, а да има нормални условия за работа. Вече сме в „А” група, знам, че няма да имаме само победи, но се надявам да играем добре и хората да бъдат доволни. Моля само за подкрепа в трудните моменти, защото гарантирам, че отборът ще се бори с всички сили.

- Даниел Панов заяви, че ви е поставил за цел да запазите мястото си в групата. Каква цел си поставяте сами?

- Колкото по-високо се класираме, толкова по-добре. Не искам да посочвам конкретно място– трето, пето или десето. Важното е да запазим мястото си в групата. Целта е достойно представяне в „А” група с достойна игра.