Боксьорите на „Ивайло 99” триумфираха в турнира за Купата на България
Боксьорите на „Ивайло 99” триумфираха в турнира за Купата на България / Дарик нюз

Боксьорите на „Ивайло 99” триумфираха в турнира за Купата на България, който бе и кръг от Държавното лично-отборно първенство на страната бо бокс. В ДКС “В. Левски” домакините спечелиха отборно трофея, а Тинко Банабаков и Стефани Койков се окичиха със златни медали индивидуално. Възпитаниците на треньора Евгени Донев събраха 25 точки, оставяйки след себе си НСА с 21 и ЦСКА с 19 точки.

“Голямо удовлетворение за мен, за момчетата, за града, доказахме се като един сериозен клуб с водещи боксьори в България. Напълно заслужено взехме купата. Успехите на клуба са комплексни, като организация, спонсориране, тренировъчен процес. Очаквах финал и в категория до 91 кг за Момчил Стойчев, но той просто бе изненадан. Има го това в бокса, тежка категория е и един удар решава мача”, каза Евгени Донев.

Тинко Банабаков победи в категория до 52 килограма, като последователно  отказа Николай Йовчев от “Арда”, Орхан Хюсеинов от Омуртаг и Здравко Михайлов  от Габрово. „Подготвен бях добре и очаквах да съм първи. Както очаквах на финала да ми бе най –трудната среща. Първият рунд е по-труден, докато опознаеш стила на съперника си и се усетите един-друг. После обаче успях да се отпусна и да си изпълня задачата. Надявах се да стана първи и успях да го направя”, коментира Банабаков

Шампион стана и Стефани Койков до 75 кг., след победи над Борис Деспотов от “Академик”, Христо Христов от НСА и Петър Ангелов “Черноморец”. На финала Стефани Койков свали два пъти на ринга Антон Стефанов от „Сливен” и спечели с нокаут. Това бе единственият финал приключил предрсрочно от изиграните 8 срещи за радост на пълните трибуни в ДКС „Васил Левски”.

„Доволен съм от себе си и от моя треньор Евгени Донев. Аз от две-три години вече не съм в националния отбор, бях малко навън и се състезавах там. Дясното ми кроше бе рашаващо. Първият рунд беше за мен, втория започнах трудно, а третия го приключих бързо. Бил съм втори, трети, но първо място съм нямал. Евгени Донев ми отделя много време. Всичко дължа на него, той ме взе от дете в залата и ме е отгледал, на него дължа всичко в живота. Ако не са той и Емил Димитров, няма да го има този клуб, няма да има нищо във В. Търново. Приехме шампионата тук и взехме купата”, заяви Койков.

Трети места взеха Здравко Попов, Петър Петров и Момчил Стойчев. При 69- колограмовите юношата Здравко Попов дебютира при мъжете, като записа победи с 3:0 над Сеид Сеидов от Омуртаг и Александър Боев от “Академик”, а на полуфинала поради лека контузия не се качи на ринга срещу Николай Коев от НСА. В същата категория Петър Петров постигнауспехи над Данаил Велинов от “Капитан Петко Войвода” и Александър Георгиев от Русе. На полуфинала той падна от национала и бъдещ победител Симеон Чамов от ЦСКА. Момчил Стойчев стартира с победа над съотборника си Петър Тонев, но след това бе спрян от Хаят Расим от “Добруджа”.