Близо 5 хиляди нарушения на трудовото законодателство през миналата година
Близо 5 хиляди нарушения на трудовото законодателство през миналата година / netinfo
133 хиляди лева са събрани през изминалата година от нарушители на трудовото законодателство, съобщават от дирекция „Областна инспекция по труда”, В. Търново. Направени са общо 867 проверки. Най-много от тях са в секторите „строителство”, „хотели и ресторанти” и „производство на хранителни продукти и напитки”. Констатирани са близо 5000 нарушения на закона за здравословни и безопасни условия на труд.
През миналата година от експлоатация са спрени 79 машини и обекти. Най-много актове – за търсене на административно-наказателна отговорност са съставени на служители.
253 са нарушенията при заплащане на труда. Най-често работодателите не плащат за извънреден труд, за работа в празнични дни и през нощта.
Трудовите злополуки през 2007 година са намалели в сравнениe с тези през 2006-та. Две са злополуките, завършили със смъртен случай.
През месец април, в промишлената зона на Дебелц, 49-годишен работник падна от височина 3,5 метра и загина. Той е бил без предпазна каска и е работил без трудов договор.
През ноември, в град Елена, при рязане на стар тръбопровод, в който е имало остатъчен мазут, се възпламени работник, който получи 70% изгаряния. Мъжът е използвал резач с газова бутилка „пропан-бутан”. Мазутът се възпламенил от изпаренията и искрите от резача.
През изминалата календарна година на инспекцията по труда са били възложени 17 проверки от Районните прокуратури във В. Търново, Свищов и Павликени. Установени са 105 нарушения на трудовото законодателство, за които са предприети принудителни административни мерки. Събраните суми от имуществени санкции и глоби са в размер на 16000 лева.