Благотворителен концерт набира средства за Амелия и Александър
Благотворителен концерт набира средства за Амелия и Александър / Дарик нюз, архив

Благотворителен концерт в помощ на две деца ще се проведе тази вечер в Летния театър в Павликени. Патрон на събитието е кметът на града инж. Емануил Манолов.

6-годишната Амелия, болна от детска церебрална парализа, и 23-годишният Александър, с два счупени прешлена на гръбначния стълб в резултат на катастрофа, се нуждаят от финансова помощ, за да продължат лечението си.

В тяхна подкрепа ще пеят звездите на българската сцена Петя Буюклиева и Красимир Аврамов, както и Милен Кръстев, познат от „Шоуто на Слави", младият рапър Малкия и Пламена Петрова от първия „Мюзик Айдъл", Милена Димитрова и Лазар Кисьов. Водещ на концерта ще бъде Тони Христов.

Началото на концерта е в 19,00 часа при вход свободен, а в специални каси ще се събират дарения за лечението на Амелия и Александър.

Всеки може да дари средства за Амелия и със СМС с текст DMS AMELIA на телефон 17 777 с цена 1,20 лв. с ДДС за всички мобилни оператори, както и по банков път на следните дарителски сметки:

BG69STSA93000018648844 в лева
BG77STSA93000018652289 в евро
BG82STSA93000018652296 в долари
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
титуляр - Амелия Георгиева Асенова

Предстои откриването на банкови дарителски сметки и за Александър, информират още от Общината.

Амелия е болна от детска церебрална парализа. Излиза на разходка само в количка, която вече й е малка. Не може да ходи без чужда помощ. Оперирана е четири пъти досега, с цел удължаване на сухожилията, което и позволява да стъпва здраво с крачетата си. Лечението й се състои от три курса. Всеки от тях струва 12 300 евро.

И докато Амелия прекарва дните си затворена, родителите й започват да събират пари. Първо се обръщат към Фонда за лечение в чужбина. След 6 месеца получават отказ. Причината - няма доказателства в световната литература, че това лечение помага. Майката обаче се свързва с родители, успели да пратят болните си от церебрална парализа деца в Израел. Обнасеждена започва да събира сумата.

На 20 юли миналата година Александър пада с мотора си и чупи два прешлена от гръбначния стълб. От тогава е обездвижен и лежи. За да проходи отново трябва да се оперира в холандска клиника. Интервенцията струва 150 000 евро.