Бариера ограничава влизането на автомобили на Самоводската чаршия
Бариера ограничава влизането на автомобили на Самоводската чаршия / DarikNews.bg

Монтираха бариера, която ще ограничава влизането на автомобили на Самоводската чаршия. Преди седмица завърши ремонтът на връзките по ВиК проекта на входа на чаршията откъм ул. „Г. С. Раковски", а калдаръмената настилка бе пренаредена и изцяло възстановена.

Решението за поставяне на бариера, регулираща влизането на автомобили по Самоводската чаршия, бе взето след провеждане от страна на кмета на редица разговори с майсторите, търговците и собствениците на заведения в района. Те са изразили надежда, че след дълги години градоначалникът най-сетне ще намери разумно и трайно решение на този наболял проблем. 

До няколко дни ще бъде осигурено постоянно електрическо захранване и в края на седмицата бариерата ще заработи. Съоръжението е на стойност около 3 000 лева. Автоматизирано е и позволява след съответни настройки да бъде управлявано дистанционно, за да осигурява необходимия пропускателен режим. Монтирана е и фотоклетка, която ще предпазва евентуални невнимателни водачи и пешеходци, преминаващи в обхвата на движение на бариерата.

Устройството ще работи по време на най-активния туристически сезон - от март до октомври. През този период Самоводската чаршия ще е достъпна за автомобили два часа сутрин и два часа след обяд, както и след 17,00 ч. Ще бъде уточнен график със собствениците на магазини, заведения и ателиета на Самоводската чаршия, както и с домуващите в района на ул. „Г. С. Раковски", за да не се създават затруднения за бизнеса и за живущите.

С монтирането на бариерата на чаршията се слага край на дългогодишна сага, която не позволяваше една от най-атрактивните туристически дестинации във Велико Търново да има вида, който заслужава. Изпълването на чаршията със спрели, минаващи и паркирани автомобили неведнъж е предизвиквало учудване както сред официални гости на града, така и сред хилядите туристи, които преминават през популярния и атрактивен туристически маршрут.