Най-много са настанени в община Свищов
929 са регистрираните граждани на Украйна на територията на Област Велико Търново, става ясно от справка на ОД на МВР към Областният координационен център.

Данните са от 25 февруари до 23 март, включително. От тези бежанци 125 са регистрираните на частни адреси, а регистрираните заявления за предоставяне на международна закрила са 161, които са изпратени до Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

Бежанците от Украйна ще посещават безплатно музеите във Велико Търново

По информация на общините до Областния управител Людмила Илиева обаче общият брой на настанените на територията на областта бежанци е 502 за същия период от време. Разликата се получава от факта, че не всички бягащи от войната граждани подават заявления за защита и не всички се регистрират в служба „Миграция“.

Според справката на общините - към 23 март във Велико Търново са настанени 93 бежанци, в Горна Оряховица в частни домове и хотели са приютени 188 човека, в Златарица 8, в Лясковец 10, в Павликени и Полски Тръмбеш по 12.

Най-много - 177 бежанци към момента има в община Свищов, които са настанени в общински социални домове. Отделно в село Царевец в културния център пребивават 14 човека, а в Свищов в студентските общежития - 22.

В хотел рада край Дунав са приютени 13 души, а в хотел „Одисей“ - 10. В частен дом в село Мирово, община Стражица подслон са намерили двама души.