/ пресцентър, Омбудсман
Мобилни екипи от психолози за оказване на спешна психологична помощ, които да работят на територията на общините, приемащи украински бежанци, да бъдат сформирани в най-кратък срок от Министерството на труда и социалната политика заедно с Държавната агенция за закрила на детето, препоръчват от институцията на омбудсмана. Препоръката е отразена в доклад на Националния превантивен механизъм (НПМ) след проверките на екип на омбудсмана в Русе, Варна, Бургас, ГКПП „Дунав мост “ и ГКПП „Дуранкулак “ през миналата седмица.

Докладът, публикуван на интернет страницата на омбудсмана, се базира на проведени срещи и интервюта с представители на отговорните администрации и украински граждани, бягащи от войната, проверка на място на изградените пунктове за прием на документи за предоставяне на временна закрила и хотели, в които са настанени.

Децата са най-уязвимата и голяма група, пристигаща в България. За деца, които са били в дълга изолация, поради ковид пандемията, преживели военни действия и напускащи родината си, съществува рискът от тежки посттравматични състояния, които трудно се преодоляват, отбелязват от НПМ. Най-ефективният начин за преодоляване на това е бързото им включване в образователни дейности и занимания. Затова от институцията на омбудсумана препоръчват на Министерството на образованието и науката (МОН) в най-спешен порядък да адаптира съществуващите форми на алтернативно образование за включване на украинските деца, както и на Министерството на труда и социалната политика да осигури достатъчен брои преводачи.

Съществуват два основни фактора, които възпрепятстват своевременното включване на децата от Украйна в българската образователна система – различният имунизационен календар и езиковата бариера, отбелязват още от НПМ. Затова се отправя препоръка до Министерството на здравеопазването да бъде определен редът за синхронизация на имунизационния календар на пристигащите деца с имунизационния календар в България.

Да бъде проведена широка информационна кампания сред украинските граждани за реда за предоставяне на временна закрила и правата, които ще придобият у нас, препоръчват  
още от НПМ.  При проведените интервюта украински граждани са споделили, че имат нужда от правна помощ за предоставянето на статут за временна закрила. Изложили са опасения, че ще бъдат изгонени от хотела, в който са настанени, тъй като все още не разполагат с документ за пребиваване у нас. Други украински граждани са изразили притеснение, че, при влизане в България, регистрация и предоставяне на временна закрила, националните им паспорти ще бъдат иззети, няма да им бъдат върнати и няма да може да се завърнат в Украйна.

Препоръчва се още закупуването на лекарства на хронично болни пациенти с поддържаща терапия украински граждани до придобиване на статут на временна закрила да бъде поето от дарителската кампания на БЧК.

От НПМ отбелязват в препоръка до областните управители важността при изготвяне на списъци с хотели, които са заявили готовност да приемат украински граждани, изрично да бъде посочвана и възможността за приемане на домашни любимци.
 
БТА