700 куб.м в секунда е дебитът на река Янтра в момента, високата вълна вече е край Бяла
700 куб.м в секунда е дебитът на река Янтра в момента, високата вълна вече е край Бяла / Дарик нюз, архив

Към 12.00 часа на обяд  водите на река Янтра се провеждат със скорост около 700 куб. м/сек, отчита водомерната рейка край село Каранци. Това е нормално количество на проводимост, което не създава проблеми, тъй като максималното, което може да се проведе в този участък е 1700 куб. м/сек, съобщават от Областната администрация.
Информацията е подаде от Константин Христов- главен експерт „Контрол на водите” във Водно бюро- Велико Търново към „Басейнова дирекция – Дунавски регион” /Плевен/. От 3 часа тази сутрин високата вълна и ледохода вече са проведени извън великотърновска област и в момента са на територията на област Русе- край гр. Бяла и с. Долна Студена. Областният управител доц. Пенчев Пенчев от вчера е в постоянна връзка с областните управители на област Русе Стефко Бурджиев и на област Габрово за координиране на действията във връзка с водното ниво на реките, които преминават през територията на трите области. Ледоходът, който премина вчера през великотърновска област, е бил формиран по р. Дряновска и р. Белица в района на Килифарево и Дебелец. Високата водна вълна е влязла в нашата област от Тревненския балкан през р. Белица край Вонеща вода. Още вчера сутринта, към 10,30 ч.  водомерната рейка на с. Каранци е отчела сериозно повишаване нивото на водите. „Опасността премина, дигите издържаха изпитанието, коментира още Константин Христов. Взето е решение трите големи язовира- „Йовковци”, „Ал.Стамболийски” и „Ястребино”, които наблюдават експертите от „Водно бюро”– В. Търново,  да не се изпускат няколко дни,  а водата от тях да се изтича по естествен път, за да не натоварва допълнително реките, в които се отичат други малки водоеми и планински реки. Река Веселина, в която се изтича яз „Йовковци” е с почистено корито и има добра проводимост, свободният обем на яз. „Александър Стамболийски” е 60 млн. куб. м. Към днешна дата няма язовири, които да преливат през преливниците, коментира още Христов.
Областният управител е в непрекъснат контакт с ведомствата, които осъщестяват контрол и превенция на водоемите и реките във великотърновска област заради започналото снеготопене– с ръководствата на ОДМВР, Водно бюро- В. Търново„Басейнова дирекция”, Регионална служба ПБЗН, дружество „ВиК Йовковци”, с кметовете на Велико Търново, Полски Тръмбеш, Стражица и Горна Оряховица, както и на населени места. Вчера той посети моста на Дълга лъка, неколкократно прави оглед на р. Янтра в райно на Стамболовия мост и бента, където следобед се получи затапване от преминаващия ледоход, мостовете в кв. „Чолаковци”, където бе повишено нивото на водата и ледоход с дървесна маса образува тапи, мостовете над р. Белица в района на Дебелец и край „Унимаш”, моста край църквата „Св. 40 мъченици” и Владишкия мост, моста край Самоводене и моста на с. Първомайци. На някои от мостовите съоржения в община В. Търново доц. Пенчо Пенчев бе заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов, и с експерти по управление на кризи, както и служители на РСПБЗН. Доц. Пенчев посети и моста на корекцията край с. Петко Каравелово заедно с кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров. На 25 февруари едно от най-критичните места във великотърновска област е бил моста над Стара река край с. Сливовица, Стражишко, където се е образувала опасна тапа от ледоход и дървесна маса. На място спешно е бил изпратен екип на службата „Пожарна безопасност и защита на населението”, който да наблюдава нивото на водите заедно със заместник- кмета на Стражица Йордан Димитров. В момента опасност в този участък няма.