/ netinfo
Велико Търново ще е домакин на Европейското първенство по ориентиране за младежи. 500 състезатели от 35 държави пристигат в Старата столица за престижната надпревара, която ще се проведе от 29 юни до 1 юли. Сред тях има атлети както от цяла Европа, така също от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разделени в четири групи – момчета и момичета до 16 годишна възраст; мъже и жени (16-18 г.). България ще бъде представена от 15 състезатели и двама треньори.

Крепостта Царевец ще е арена на спринтовата дисциплина, която ще стартира в 9:00 часа, на 29 юни. Финалът на тази част от състезанието ще е на площад „Цар Асен I“, където в 12,15 ч. е предвидена и кратка церемония по награждаване на най-добрите. Официалното откриване на първенството ще бъде в 17:30 часа. в петък, а всички участници ще дефилират на сцената на Летния театър.

400 деца дават старт на Лятната полицейска академия

На 30 юни надпреварата продължава в района на село Мийковци, Община Елена, а ден по-късно са финалите на щафетните игри, които ще бъдат край Петропавловския манастир.

Европейското първенство е организирано от Българската федерация по ориентиране, Спортен клуб „Трапезица – 1954“, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, общините Велико Търново, Елена и Лясковец. Крепостта Царевец е оценена като една от най-добрите в цяла Европа локации за спортната дисциплина, предвид характеристиките на терена, посочиха организаторите.