Международен фолклорен фестивал
Международен фолклорен фестивал / netinfo
Международният фолклорен фестивал-Велико Търново се организира от Национална секция на CIOFF, Фондация „Международни фолклорни фестивали” и Община Велико Търново на територията на старата столица и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF”. Фестивалът се утвърди като най-мащабното фолклорно събитие в Югоизточна Европа с участие на професионални ансамбли от всички континенти. Президентът на фестивала Емил Павлов отбеляза, че за изминалите 20 години на фестивалните сцени са се представили 249 ансамбъла от 106 страни от 5 континента пяха и танцуваха 211 български състава. Пред повече от 556 000 зрители бяха изнесени над 567 концерта.
 
Тази година във фестивала ще участват ансамбли от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България.

Международен фолклорен фестивал
netinfo

Концертите ще се провеждат на открито в Летния театър в парк Марно поле от 20.00 часа, като в рамките на фестивалната програма са залегнали 25 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Казанлък, Трявна и други градове.
 
В рамките на фестивала, в старата столица ще се проведат 8 концерта, а останалите 17 концерти ще са в Дряново, Трявна, Добрич, Поморие, Казанлък, Ловеч и други градове. Участие ще вземат около 400 участници. За трета поредна година ще се проведе и Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”, с представяне на 3 лекции и обсъждане по темата. Събитието се организира съвместно с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО. За лектори ще бъдат поканени водещи специалисти, работещи в областта на опазване на нематериалното културно наследство.

Международен фолклорен фестивал
netinfo

„Тази година отново сме предвидили вечери на традиционната кухня. Ще има сръбска, колумбийска и вечер на Перу. В неделя, на 23 юли, ще се проведе традиционният конкурс „Мис Фестивал 2017”. Началният час е 10.00 часа, а мястото е - басейн „Радио техникум”. В Лоби бара на „Интерхотел” ще представим историята на фестивала в снимки, картини и сувенири на страните, участвали във всички издания на фестивала до сега. За 16-ти пореден път сме организирали Арт пленет за млади художници – студенти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който цели да популяризира идеята за опазване на Нематериалното културно наследство сред повече млади хора. Пленерът е с конкурсен характер и има награден фонд. В него ще се включат 10 студенти. Пленерът ще се проведе в Летния театър. И тази година сме предвидили томбола с награди. Тегленето на печелившите е на 29 юли от 20.00 часа отново в Летния театър”, обясни Емил Павлов.
 
ХХ-ят Международният фолклорен фестивал-Велико Търново се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Международен фолклорен фестивал
netinfo

Организатори са Националната секция на CIOFF-България и Община Велико Търново.