4 391 смениха личния си лекар
4 391 смениха личния си лекар / netinfo

4 391 души във Великотърновска област смениха общопракти­кува­щия си лекар през месец юни, съобщават от Районната здравноосигурителна каса. За сравнение 4 529 здравноосигурени се въ­зпо­­лзваха от това си право през декември миналата година, когато бе последния период за смяна на семейния лекар. 277 775 души от населението на областта към момента имат избран личен лекар.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Здравноосигурените, които до този момент все още не са избрали своя общо­прак­ти­куващ лекар, могат да направят това по всяко време. За целта е необходимо подаване при избрания общо­прак­ти­куващ лекар на регистра­цион­на форма за първоначален избор, която се получава без­платно от “Деловодство” на РЗОК - В. Търново или от общопрактикуващия лекар. Изборът е валиден от датата на подаване на попълнения формуляр на предпочитания лекар. Същата е процедурата за избор на общопрактикуващ лекар на новородените.