4 168 са извършените престъпления през миналата година
4 168 са извършените престъпления през миналата година / netinfo

4168 престъпления са извършени на територията на Областна дирекция “Полиция” във В. Търново през миналата година, сочи анализът за работата на полицаите, който бе представен днес. Разкрити са 2047 престъпления, като процентът на разкриваемост е 56,92. Разкриваемостта е намаляла в сравнение с 2005 г., когато е била 61, 41 %.
През 2006 г. извършените престъпления от неизвестен извършител са 2799, разкрити са 1310, с процент на разкриваемост 46, 80%.
Най-висока разкриваемост е постигната в РПУ-Свищов – 75, 06% и РПУ- Павликени - 61, 50%.
294 криминални престъпления или 14, 38 % от общо разкритите престъпления са извършени от малолетни и непълнолетни лица.
В сравнение с 2005 г. се забелязва намаление на броя на извършителите на престъпления от 14 до 18 години, което е тенденция в последните години.
През 2006 година обявени и издирени са 138 лица, от които с мярка “принудително довеждане” 64 души, с мярка “задържане под стража” – 17, а за безследно изчезнали са обявени 4 души.
Прави впечатление фактът, че над 40% от регистрираните криминални престъпления са извършени на обществени места. Постигната е разкриваемост от 62,52 %, при 62,03 % средна за страната. С добри резултати по тези показатели са РПУ – Свищов и РПУ – Горна Оряховица, а занижение отчита РПУ – Велико Търново.

Имуществените престъпления са с най-голям дял сред криминалните деяния във великотърновско през 2006 година. За изминалата година са регистрирани 2158, които представляват 52% от всички извършени престъпления. Основен дял при тези престъпления заемат домовите кражби, отчитат криминалистите. Те са 816 на брой, като от тях са разкрити 351.
61 автомобила са откраднати през 2006 година - с 15 по- малко от предходната. 22 от автомобилите са открити.
Наличието на три висши училища, колежи и други учебни заведения обуславя тенденцията към относително постоянно търсене, предлагане и потребление на наркотични вещества на територията на областта. В региона се предлагат всички известни видове наркотици, и се наблюдава повишена активност в търсенето.


На територията на ОДП - В.Търново през миналата година са извършени 3 убийства. И трите са разкрити. На 28 януари миналата година в дома си в Г. Оряховица бе убит Илия Илиев. Установено бе, че извършителя е Сергей Петров, известен като Шакир.
На 10 март в РПУ В.Търново бе подадена молба за издирване на 51- годишния Цоньо Цонев от село Плаково.
По данни на дъщеря му,той е бил е в неизвестност от февруари.
През август бе извършено претърсване в дома на криминално проявения Иван Дупалов от гр.В.Търново. Иззети бяха следи от кръв, а в избеното помещение на къщата бе намерен заварен варел с трупа на издирваният Цонев.
Третото убийство стана през октомври миналата година. Около полунощ в РПУ В.Търново бе получен сигнал за намерен труп с неустановена самоличност на улица “Хр. Ботев”. От извършената аутопсия стана ясно, че причината за смъртта е прегазване с кола. Жертвата е Мартин Браян - английски гражданин. От проведените множество експертизи бе установено по безпорен начин, че прегазването е извършено с автомобил, управляван от съпругата му - английската гражданка Етел Кристин Тейлър.