321 улични животни кастрирани за месец, вписват ги в регистър
321 улични животни кастрирани за месец, вписват ги в регистър / netinfo
321 животни са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени в кампанията на международната фондация “Четири лапи “ и Община В. Търново за овладяване на популацията от улични кучета.

Всички животни, обхванати в четири седмичната кампания, са описани в регистър.

Според Закона за защита на животните в рамките на тригодишен период трябва да бъде постигнато трайно намаляване на популацията на бездомните кучета, след което животните поетапно да бъдат изтеглени в общински приюти, обясни Марина Иванова – ръководител на проекта на фондация “Четири лапи”.

Тя припомни, че в началото на годината българският парламент прие Закона за защита на животните, в който като основен метод за ограничаване на популацията от бездомни кучета е предвиден методът “Кастрирай и върни”.

Връщането на здрави и неагресивни животни на местата, откъдето са взети, предотвратява прииждането на други кучета от крайградските райони и поддържа баланса на популацията. Добър ефект от програмите за кастрация се отчита и при поведението на животните. Те стават по – спокойни и се намалява тенденцията към формиране на групи, обясняват ветеринарите.

Общинска прогама, каквато предстои да бъде гласувана от Общинския съвет във Велико Търново, трябва да осигури редовен контрол над кучетата, върнати по местата, откъдето са взети след като са кастрирани и ваксинирани. Контролът трябва да включва регулярно проследяване на здравния статус на кучето и системна ваксинация и обезпаразитяване, каза д-р Марина Иванова.

За кампанията във В. Търново фонацията осигури необходимите средства за медикаменти, ваксини, средства за трайна маркировка и транспорт, както и цялото медицинско оборудване и съоръженията, необходими за залавянето на бездомните кучета.

Операциите и манипулациите се извършваха в първата в страната мобилна ветеринарна лаборатория с швейцарско оборудване, а акцията обхвана всички квартали на В. Търново. Екипът на фондацията включваше двама ловци, двама клинични работници и трима ветеринарни лекари.

Следващата едномесечна кампания на “Четири лапи” ще бъде в Румъния.

Вероятно след това екипът ще се върне в България заради водените в момента преговори със Столична община.