къща
къща / netinfo
22 деца и възрастни намират подслон, работа и приятелство във великотърновското село Леденик. Всички те са хора, които се нуждаят от подкрепа, която обществото не им дава. Намират я при "благодетеля на сираците" както всички наричат Христо Атанасов. Той е носител на званието „достоен българин“ и вече 28 години дава подкрепата си на хора в беда - направил им е приют, в който най-малкият обитател е 8-месечно бебе, а най-възрастният е мъж на 70 години. Той споделя, че в приюта има жестоки правила – не се толерират кражбите, лъжата и просията. 

"От 1990 година - след прехода, се оказа така, че работата ми е специфична с комплексен труд и в този труд се навъртат все такива юнаци  - било от произвола или от сиропиталища пуснати, вече навършили години, и търсят всякакъв вид работа само и само да могат да оцелеят. Свършвайки работния ден, казват „Аз нямам и къде да спя“ и на мен сърце не ми дава да ги оставя", разказва Христо. Така той решава да ги подслони и да им помогне с работата.

В началото преустроили бивша ветеринарна лечебница във великотърновското село Шереметя, плащали за порутената сграда наем на държавата, но после нещата се объркали и приютът бил прехвърлен в село Леденик. "Учех ги и доста момчета така усвоиха от занаятите. Част от тях сега са в Холандия, Дания, Германия, има и такива, които са останали да работят тук в България", споделя благодетелят.

Сега Христо Атанасов си е поставил за цел да направи малки сглобяеми къщички, за да имат децата и възрастните, които е приютил, относителна самостоятелност. Мечтата му е да им осигури повече място и комфорт като разшии и ремонтира постройката, в която в момента пребивават всички 22-ма души.

Христо вече е осигурил повече от половината необходими материали, за да направи сглобяеми къщи, в които да настанява хората си, но са необходими още много средства . "Само шестима от хората ми са  работоспособни. Помагат ми в занаята, извозват отпадъци, отпушват шахти - „бригада за всичко“. Така ние изкарваме прехраната на всички под покрива. В момента в приюта си майсторим нова кухня с плочките, които намерих изхвърлени от голям магазин. По същия начин събрахме и материали за сглобяеми къщи", каза Христо.

Той с радост отбеляза, че за пръв път от 11 години в приюта имахме „истинска Коледа“, благодарение на анонимен дарител. Приказката обаче е била кратка, тъй като с началото на новата година към старите сметки започнали да пристигат и нови. Благодетелят обясни, че за завършването на мечтаните къщи са необходими около 40 000 лв. 

Ако искате да подпомогнете приюта на Христо Атанасов, може да изпратите дарение на банкова сметка:
IBAN: BG67BPBI88982030096658
Пощенска банка
Христо Георгиев Атанасов