250 семейства ползвали данъчно облекчение за ипотечен кредит
250 семейства ползвали данъчно облекчение за ипотечен кредит / Sofia Photo Agency

250 млади семейства от Великотърновска област са ползвали данъчно облекчение през миналата година за изтеглен ипотечен кредит за купуване на жилище. Средният размер на намалението е между 200 и 300 лева, показва анализ на НАП - Велико Търново. От приходното ведомство се изискват два документа, за да се ползва това облекчение, предвидено за млади семейства.

Към данъчната декларация трябва да се приложи документ от банката, отпуснала кредита, с размера на лихвените плащания през годината. Второто изискване е декларация от другия съпруг, че той няма да се възползва от облекчението.

В хода на проверката обаче служителят на приходната агенция може да поиска и други справки за изясняване на обстоятелства около всеки конкретен случай, уточняват от НАП. Задължителни условия са също лицата да имат сключен граждански брак, поне едното от тях да не е навършило 35 години, както и ипотекираното жилище да е единствено за семейството.

Това е възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания, направени по първите 100 000 лева от главницата на заема, припомнят от приходното ведомство. Облекчението се ползва с подаване на данъчна декларация за облагане доходите на физическите лица. Крайният срок тази година е 2 май.