24-метрова творба показва във Велико Търново млад художник
24-метрова творба показва във Велико Търново млад художник / снимки: DarikNews.bg
24-метрова творба показва във Велико Търново млад художник
60525
24-метрова творба показва във Велико Търново млад художник
  • 24-метрова творба показва във Велико Търново млад художник

Младият художник Александър Модев ще представи първата си самостоятелна изложба тази вечер във Велико Търново. Тя е наречена „Evolutio" и съчетава многобройни  елементи от стрийт-арт, пейзаж и портрет. Целта ми е да постигна един вид своеобразна еволюция между различните стилове и жанрове, присъстващи в изложбата, казва Александър. Той ще покаже 26 произведения - 11 изпълнени от маслени бои върху платно и 13 работи в смесена техника.

Една от творбите представлява най-дългият мобилен стенопис в България. 24-метровият фриз е озаглавен "Еволюционно денонощие" и е преназначен за поставяне в изложбени и концертни зали. Смисълът,  заложен в тази нова художествена  интерпретация на зараждането на света и развитието на науките, е да провокира към един по дълбок размисъл върху възприемането на изкуството и класическите науки, обяснява художникът. Творбата се състои от девет сцени, всяка от които е направена върху тематично свързани дялове от науката, изкуството и природата. За направата на творбата Александър е използвал ленена канава и техниката на марофлажираната стенопис (стенопис върху  мобилна основа) с акрилни бои. 

Стилистиката на творбата e заимствана от пост графити и стрийт-арт изкуството, за да бъде по-добре възприета и разбрана от младата публика, но също така и да насърчи развитието на ново художествено течение в монументалната и кавалентната живопис. Шест месеца са отнели на Александър, за да проектира и изпълни мобилния стенопис, който всъщност изглежда като графити върху платно. Рисувал го на отделни части. Досега оригиналната творба е показвана само в София. 30-годишният художник решил да я експонира и във Велико Търново, тъй като много харесва града, а и тук се намира една от малкото в страната изложбени зали, които могат да поберат 24-метровата му творба.

Останалите 25  произведения на  Александър Модев изследват тясната връзка между човека и природата като един взаимносвързан  непрекъснат процес на израстване точно копие на природния процес на еволюция.  Изложбата ще бъде открита от проф. д-р Олег  Гочев тази вечер от 18,00 часа в Изложбените зали "Рафаел Михайлов". Работите ще останат до края на февруари.

Александър Модев е от София,  завършил е "Стенопис" в Националната художествена академия  през 2007 година при проф. Гочев. Младият автор има участия в няколко общи изложби, както и научна в книгата на проф. д-р Олег Гочев „Стенописта - проблеми и предизвикателства".

Чуйте интервюто с автора в звуковия файл.