/ iStock/Getty Images
21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и така спаси три човешки живота. Младият мъж е постъпил в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново с тежка черепно-мозъчна травма, а в неделя комисия от трима лекари е установила мозъчна смърт.

В този изключително труден момент, близките вземат благородното решение да дарят органите на момчето, за да помогнат за спасяването на други човешки животи, съобщиха от лечебното заведение.

В понеделник, на 7 март, на Летище Горна Оряховица, със самолет C-27J Спартан, пристига екип от болница „Света Екатерина“, за да вземе тялото на момчето за експлантация. В София два екипа участват в експлантацията на органите - ВМА за черния дроб и МБАЛ „Лозенец“ за бъбреците.

Шанс за нов живот получават трима пациенти. Бъбреците са трансплантирани на жена на 31 г. и мъж на 26 г. Черният дроб е трансплантиран на 43-годишна жена. Реципиентите са в добро общо състояние. 

От началото на 2022 това е втора донорска ситуация, реализирана в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Ръководството на областната болница и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, изказват огромната си благодарност към близките на 21-годишния мъж, които, въпреки тежката загуба, намират сили и благородство, за да дадат шанс на други хора да живеят. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ благодари и на всички екипи, участвали в успешното реализиране на донорската ситуация. 
БТА