20 тона бира и 20 000 кебапчета за мотосъбора на Света гора
20 тона бира и 20 000 кебапчета за мотосъбора на Света гора / netinfo

Около 10 000 рокери от целия Балкански полуостров се очаква да се съберат във Велико Търново на Балкански мото-рок събор. С мощни машини ще пристигнат моторджии от Гърция, Турция, Румъния и Македония, както и представители на рокерското братство от цяла България.

Официалното откриване ще бъде с водосвет в петък от 20,00 часа на хълма Света гора. Ден по-рано атмосферата ще подгреят поредица рок-концерти. На сцената на хълма в четвъртък вечерта жици ще опънат групите „Черноризец” и “The Hitchhikers”. През следващите дни гостите на събора ще видят и чуят на живо румънската група „Трупър” и нашенските рокаджии от „Ахат”, „Сънрайз”, „Од Крю” и „Фобус”.

Мощният рев на мотори ще огласи Света гора за втора поредна година. За мотосъбора минато лято дойдоха близо 7 000 моторджии и гости от цялата страна.

Рокерският съборът се организира от два търновски мотоклуба – „Бед къмпани” и „Боляри”. Мотото тази година е „Respect freedom” или „Уважавай свободата”.
За официалното откриване на събора са поканени министър-председателят Сергей Станишев и румънският му колега Калин Попеску Таричану.

В програмата на събора, който ще продължи до неделя, са включени почетна обиколка на хълма Царевец и В.Търново, поднасяне на венец на гроба на цар Калоян в двора на църквата „Св.40 мъченици”, атрактивно каране на мотори и състезание на скоростна отсечка, надпиване с бира, пейнтбол, рицарски двубои.

20 тона бира и над 20 000 кебапчета са приготвили организаторите за събора.
Участниците във всички състезания с мотори ще бъдат напълно екипирани и обезопасени, защото и тази година мотосъборът ще пропагандира толерантност и безопасност между участниците в движението на пътя, каза Петър Стефанов от мотоклуб „Бед Къмпани”.

100 000лв. е бюджетът на събора тази година – три пъти повече от миналогодишния. Наградният фонд за голямото състезание на скоростна отсечка, което ще бъде в събота от 13.00 часа, е около 10 000 лв. Предвижда се чрез томбола да бъде дадена и голямата награда – чопър „Ямаха”.