19-годишните етърки взеха купата на страната
19-годишните етърки взеха купата на страната / Дарик нюз

Девойките до 19 години на Хандбален клуб "Етър-64" спечелиха Купата на България. Финалният турнир се проведе в Двореца на културата и спорта "В. Левски" с участието на шест отбора. В предварителната група възпитаничките на Йонка Генчева преодоляха връстничките си от ХК "Панагюрище" с 26:20 /12:8/ и СК "В. Левски" /Нови Пазар/ с 27:17 /14:7/. На полуфинала в събота великотърновки се справиха с ХК "Шумен" с 26:18 /16:9/ и достигнаха до спора за златото, където ги очакваха основните им съпернички от габровския "Бъки".

Гостенките дръпнаха с 0:2, след което младите етърки изравниха, а в 9-ата минута вече водеха с 8:5. От този момент нататък "виолетовите" постоянно поддържаха аванс. Почивката дойде при 18:11, а краят при 29:22 за хандбалните надежди на старата столица.

"Тези момичета за първи път спечелиха купата на страната и се гордея с тях. Показаха, че са много добър колектив, оказвайки си взаимопомощ на терена и нямам никакви притеснения за попълване състава на женския отбор, разчитайки на тях. На финалите показахме най-доброто от хандбала във всички фази на играта. Благодаря на публиката, която ни подкрепи", коментира Йонка Генчева. Вратарката Ивона Петкова бе избрана за №1 на своя пост и влезе в идеалната седмица. В нея са още десният гард Деница Иванова и пивотът Дария Събева. Наградата за най- полезен състезател стана притежание на Станислава Димитрова. "Етър-64" пък отличи със специален приз Мирела Павлова, която след претърпяна атроскопия се върна бързо в залата и изигра силен турнир.

Със златните медали се окичиха още: Петя Кръстева, която бе преквалифициран от дясно крило в разпределител, но игра страхотно, Ренета Ангелова, Първолета Димова, Кристина Стефанова, Полина Генчева, Християна Гавраилова, Габриела Янкова, Виолета Христова и Анна Костадинова.