/ netinfo
151 пациенти от региона и съседни области са преминали от 1 януари до момента през Отделението по очни болести на МБАЛ "Свети Иван Рилски", съобщи д-р Илияна Донева, началник на отделението.

За периода са извършени общо 116 хирургични операции, като 87 от тях са големи интервенции за отстраняване на катаракта на окото, а 29 - по-малки. До края на септември извършените операции по клинични пътеки са 35.

Вирусни инфекции с температура и кашлица са актуалните болести в момента

За сравнение за цялата 2017 година, извършените операции на катаракта са около 100 на брой. От няколко години приоритет на екипа е развитието на модерна високоспециализирана очна хирургия – операция на катаракта чрез факоемулсификация (ултразвук), поставят се меки вътреочни лещи.

От декември 2016 г. в отделението е внедрен нов апарат „Визалис 100“, произведен от немската компания „Цайс“, с който се извършват безболезнено и бързо факоемулсификациите, като цялата процедура трае около 15 минути. Тези интервенции са щадящи за пациента, като средният престой в лечебницата е един ден.

Поставянето на изкуствената леща се поема от РЗОК, след това пациентът заплаща лещата. Отделението по очни болести работи със здравната каса по четири клинични пътеки - № 130 за оперативни процедури върху придатъците на окото с голям обем и сложност, №131 - други операции на очната ябълка с голям обем и сложност, №133 - консервативно лечение на глаукома и съдови заболявания на окото и неперфоративни травми и № 134 - консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му. Освен това се извършва дейност и по три амбулаторни процедури, в т.ч. № 19- оперативно отстраняване на катаракта.

В отделението работят двама лекари със специалност "Очни болести" и три медицински сестри. То разполага с пет хирургични легла и пет места за крактотраен престой. За текущата година през отделението са преминали пациенти от Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Златарица, Трявна, Свищов, Силистра и Русе, допълни д-р Донева.