14-годишен беглец от дом обра заведение и магазин, задигна кола
14-годишен беглец от дом обра заведение и магазин, задигна кола / Дарик нюз, архив

14-годишно момче, беглец от Дом за деца лишени от родителски грижи в Тотлебен, вдигна на крак служители от две полицейски управления при Областната дирекция на МВР във В. Търново. Вчера сутринта, около 06,30 часа, в полицията в П. Тръмбеш е получен сигнал от 30-годишна жена от с. Масларево. Същата съобщила, че непознато момче блъска по входната врата на дома и, свири с уста и вика. Жената информирала още, че хлапакът е с лек автомобил «ВАЗ». Докато униформените пътували към местопроизшествието в дежурната част на РУП – П. Тръмбеш, получили сигнал от колегите си в Свищов за открадната Лада от село Горна Студена.

 

Лекият автомобил е намерен изоставен в Масларево, а по обяд същия ден е задържано 14-годишно момче от с. Горна Студена, известно на детска педагогоческа стая, обявено за общодържавно издирване на 18 юли. Пред униформените то обяснило, че същата сутрин откраднало лекия автомобил, който бил паркиран пред частен дом в селото. С него хлапакът се отправил в посока П. Тръмбеш, но на кръстовището за Масларево колата се счупила и за това влязъл с нея в селото. Там спрял пред въпросната къща и започнал да хлопа на вратата. След като никой не отворил изоставила автомолбила и тръгнал из селото, където по-късно е задържан от полицейските служители. В хода на разследването е установено, че 14-годишният малчуган, заедно с друго 17-годишно момче от с. Александрово, са извършили и две кражби. На 23 юли те взломили прозорец на заведение в  Масларево и задигнали  неустановено до момента количество цигари, алкохолни напитки и 30 лв.

 

Седмица по-късно разбили магазин в с. Горна Студена, от където прибрали 20 кутии кибрит. 14-годишното момче е настанено в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Г. Оряховица. Вещите, предмет на престъпление са установени и иззети. Материалите по отделните случаи са докладвани на Районните прокуратури във В. Търново и Свищов. Работата по изясняването на съпричастността на лицето към други извършени престъпления продължава.