127 свободни места останаха за седмокласници, Хуманитарна гимназия отново е без прием
127 свободни места останаха за седмокласници, Хуманитарна гимназия отново е без прием / Дарик нюз, архив

Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” е единственото училище в Област В. Търново, което не успя да реализира никакъв прием през това лято. Това стана ясно, след като приключи срокът за записване след трето класиране на седмокласниците. Със заповед на началника на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева, бе закрита и втората паралелка, която училището се опита да направи. Тя беше в профил Хуманитарен – Български език и литература, Английски език, Информационни технологии и История и цивилизация. Приемът за Български език и литература, Китайски език, Философия и Информационни технологии отпадна още след първия етап на класиране.  Така за поредно лято се оказва, че няма кандидати за училището с над 130-годишна история. За учебната 2014/15 година в гимназията остават 11 ученици в Х клас и 21 – в ХІІ. Миналата година Общината дофинансира гимназията, след като съветниците в Местния парламент отказаха да го закрият. Сега обаче въпросът отново излиза на дневен ред.
В пет гимназии в областта вече няма нито едно свободно място с прием след завършен седми клас. Това са Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А.Попов”, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, ПМГ „Васил Друмев” и ЕГ „Проф. Асен Златаров” във В. Търново. Петото училище е СОУ „Н. Катранов” в Свищов.
18 свободни места има във великотърновските гимназии след третия етап на класиране. 13 от тях са в СОУ „Емилиян Станев” в паралелките Изобразително изкуство /6/ и Християнско изкуство и култура /7/. 4 незаети бройки има в класа по Оперативно счетоводство в СГ по икономика и 1 място в Електрообзавеждане на транспортна техника в ПГЕ „А. С. Попов”.
109 са незаетите места в останалите училища в областта. 19 от тях са в Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Ат. Буров” в Горна Оряховица. По 13 места има в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. Асен Златаров” и в СОУ „Вичо Грънчаров” в “железничарския град”. По девет деца още могат да се запишат в СОУ „Бачо Киро” в Павликени и Държавната търговска гимназия в Свищов. В гимназията по аграрни технологии в Павликени и в СОУ „Димитър Благоев” в Свищов има по седем места. Осем бройки са останали свободни в СОУ „А.Каралийчев” в Стражица.
СОУ „Иван Момчилов” в Елена, СОУ „Максим Райкович” в Лясковец и Професионалната гимназия по електроника „М. Ломоносов” в Г.Оряховица имат съответно шест, три и две вакантни места.
От утре до 28 юли се подават документи за участие в четвъртото класиране.