10 000 ще получат по четири колограма брашно
10 000 ще получат по четири колограма брашно / netinfo
БЧК - Велико Търново започна раздаването на втория транш помощи за социално слаби по програмата на Европейския съюз за подпомагане в храни. По 4 килограма брашно ще вземе всеки социално слаб, който еполучавал енергийни помощи презизминалата зима. По списък на Дирекция „Социално подпомагане” правоимащите във Великотърновска област са 13500, но реално от помощта се ползват около 10000 души, информират от БЧК.Помощта се получава срещу лична карта или от друго лице с нотариално заверено пълномощно.

Продуктите ще се раздават до 10 септември.

Първият транш на помощта, която също бе 4 килограма брашно, бе през юни и юли. Тогава от нея се възползваха 10500 социално слаби в областта.

Тези, които не са си получили първия транш, губят правото си да го вземат заедно със сега раздаваните количества, съобщават от БЧК.

Към определените 4 килограма още 2 килограма допълнително ще получат около 1600 правоимащи от В.Търново и Г.Оряховица, на които през първия транш са раздадени само по 2 килограма брашно.

Третият транш ще се разпределя през октомври и ноември, но най- вероятно отново няма да включи обещаните предварително ориз и захар. Причината е, че при търговете, организирани от Разплащателната агенция към Министерството на земеделието и храните, не са се явили кандидати да извършат доставките.

Тенденцията е програмата на Европейския съюз за подпомагане в храни да продължи през следващите години. Предвижда се да започне да се раздава не само брашно, но и други продукти от първа необходимост като олио, захар и ориз.