1 500 обаждания в първия ден на спешен телефон 112
1 500 обаждания в първия ден на спешен телефон 112 / netinfo

Близо 1500 обаждания са получени на спешния телефон 112 за първите дванадесет  часа от работата на Регионалният център за спешни повиквания в Русе. От днес той работи в тестови режим.

Центърът обслужва Северен-Централен планов район, който обхваща пет области - Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Първите позвънявания започнаха да постъпват след 00.00 ч. на 3 юли, когато системата бе включена. 12 оператори и координатори от първата смяна отговаряха на спешните повиквания.

Призори при инцидента в Челопечене, заради заетите линии на софийския център 112, част от повикванията бяха насочени автоматично към русенския център.

Жителите на петте области ще ползват един номер при необходимост от спешна медицинска помощ, пътно-транспорти произшествия, пожари, терористични набези, аварии, кризи или други инциденти с човешки и материални загуби. Телефонът е денонощен и безплатен.

Спешният център е оборудван с 12 работни места, на които на смени ще работят 42 оператори и координатори и 3 IT- специалисти.

За стартирането на системата в тестови режим в Русе пристигна главният директор на “Национална система 112” Стоян Граматиков и представители на полицията, противопожарните служби и Бърза помощ от петте области, които ще обслужва русенският център. Те подробно разясниха взаимодействието и координацията между службите при възникване на спешен случай.