/ Булфото
Варна отбеляза своя празник - 15 август с богата програма. С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена в Катедралния храм "Успение Богородично" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна празника, съобщиха от Общината.

Веднага след това по традиция бе вдигнат тържествено флагът на града на пл. "Св. Св. Кирил и Методий". Домакин на събитията е кметът на Варна Иван Портних.

Община Варна

На церемонията присъстваха още областният управител Андрияна Андреева, евродепутатите Емил Радев и Александър Йорданов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на институции, районни кметове, депутати, общински съветници и граждани.

Булфото

Булфото

Цял ден в различни точки на града бяха проведени концерти, културни и спортни събития. За първи път за празника се организира и специално авиошоу с отбора по въздушна акробатика „Ястребите на Румъния“.

Булфото

Булфото

Булфото



Голям концерт и зрелищна заря в района на Морска гара зарадва жителите и гостите на града вечерта.

Булфото


Националният отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка - "Ястребите на Румъния", направи зрелищна демонстрация.  Пет самолета "Екстра 300" участваха в авиошоуто, предава Агенция "Булфото".
Булфото

Булфото

Това са най-добрите пилоти на "Аероклуб Румъния", които са носители на различни отличия в състезания по въздушна акробатика. Сред тях са 23-годишната Андреа Банесару, една от малкото жени-асове в Европа на тази възраст.

Булфото

Булфото

Булфото

Солова демонстрация пред публиката представи Георги Ротару, един от най-опитните летци на Румъния и председател на столетния "Аероклуб Румъния".