Зоополицията в действие: Трима варненци са вече с обвинения
Зоополицията в действие: Трима варненци са вече с обвинения / снимки: Дарик Варна и vks.bg

По 33 сигнала за престъпления спрямо животни са работили във варненската дирекция на МВР от създаването на зоополицията.

В 17 от случаите има данни за извършено престъпление и са образувани досъдебни производства. Установените извършители на престъпления са четирима. На трима от тях вече са повдигнати обвинения, съобщиха за Дарик от варненската полиция.

Създава се зоополиция

Зоополицията във Варна функционира от 25 юни миналата година. Във всяко РПУ има създаден екип, който разследва постъпилите сигнали за престъпления срещу животни. Те не се занимават само с това, но разследват приоритетно случаите на насилие спрямо животни. При получаване на сигнал незабавно се започва проверка на случая, увериха от полицията.

Един от последните разследвани от зооинспекторите случаи е от преди около две седмици. Куче бе открито вързано за билборд на входа на Варна по магистрала Хемус, което го обрече на бавна и мъчителна смърт. За още по-голяма гавра нещастното животно агонизира, умирайки от глад и студ под реклама на колбаси.

Кучета скелети живеят затворени на балкон

Разследван е бил и случаят с двете кучета, която живяха затворени на балкон в Провадия, без храна и вода. Животните се сдобиха с нови стопани веднага след като случаят нашумя. При извършената проверка там данни за престъпление не са били открити.

В Наказателния кодекс са предвидени наказания както за прояви на жестокост към гръбначно животно и организиране или участие в боеве с животни, така и за причиняване на телесна повреда на човек от гръбначно животно.

Зоополицията в действие Трима варненци са вече с обвинения
netinfo

Сигнали до зоополицията могат да се подават на телефон 112 и на директните телефони на районните управления на МВР, посочени в сайта на варненската полиция. Жалби, придружени със снимки, могат да бъдат изпращани и на електронната поща на местната дирекция на МВР.