Жегата става все по-опасна, оранжев код за Варненско
Жегата става все по-опасна, оранжев код за Варненско / DarikNews.bg, архив

Заради продължаващите шести ден горещини, във Варненска област, както и в останалата част от страната, е обявен предупредителният код оранжево, съобщавот от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В морската столица максималната температура ще достигне 35 градуса. Вятърът ще е слаб, валежи не се очакват. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Вторият по степен код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Специалистите съветват гражданите да бъдат внимателни и да избягват излизания в най-топлите обедни и ранно следобедни часове на деня. По възможност да седят на сенчести, прохладни места и да приемат повече течности.

Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Кои са първите признаци на слънчев или топлинен удар:

- Зачервена и суха кожа
- Липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща
- Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.

Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ.