/ iStock/Getty Images
Заради пандемията с Ковид-19 варненският хотелиер Атанас Карагеоргиев въведе иновация в олинклузив храненето на туристите. Своеобразната поточна линия днес бе представена за пръв път пред представители на бранша.

Гръцките хотелиери, загрижени относно здравните протоколи

Карагеоргиев посочи, че е внесъл документи за иновация в изхранването в Патентното ведомство. Линията позволява никой от гостите да няма пряк досег с храната. С разсипването й в чиниите се занимава готвачът, който е с предпазни средства.

Между клиентите и линията има стъклена преграда. На практика гостите не ползват общи прибори, а директно си вземат чиния с предпочитаната от тях храна. Над линията са разположени специални лампи, които, освен че подгряват ястията, и дезинфекцират. Тъй като обслужването става много бързо, клиентите могат спокойно да спазват изискването за спазването на над метър разстояние един от друг.

Ангелкова: Колкото българи са отишли в Гърция, толкова гърци са дошли и в България

Все още броят на туристите е изключително малък, допълни Карагеоргиев. Неговата прогноза беше, че месец юли също ще бъде много слаб, като раздвижване се очаква чак през август.

Според Карагеоргиев, в сектора няма ясна държавна политика за подкрепа, което затруднява бизнеса и го държи в позиция на изчакване. Проблеми създава липсата на оборотни средства, увеличава се междуфирмената задлъжнялост и, ако доставчиците са склонни да правят компромиси, фирмите-монополисти изобщо не проявяват разбиране към ситуацията, каза още Карагеоргиев.
БТА