/ Община Варна
Заради фалстарт Варненският и Великопреславски митрополит Йоан хвърли втори път кръста в морето.

Във водата, чиято температура е около 10 градуса, скочиха над 100 души. При първото хвърляне единият вече беше влязъл в морето, за да се адаптира. Мъжът сам поиска кръстът да бъде хвърлен втори път. Тогава пръв до светинята стигна 20-годишният Александър Матев.

Той е студент втори курс във Висшето военноморско училище във Варна. Младежът се хвърля на Богоявление в морето за трети път, а улавя светинята за втора година. На всички българи Матев пожела най-вече здраве и сполука.

Преди хвърлянето на кръста във Военноморската база във Варна митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови частите и бойните им знамена. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че очаква година, изпълнена с предизвикателства, като надеждите са преди всичко да е здрава и да бъде преодоляна пандемията.

Той уточни, че вече са планирани серия участия на бойния ни флот в международни учения. През тази година домакин на най-голямото родно учение - "Бриз", ще бъде Варна, допълни Михайлов.

Той каза още, че най-вероятно строежът на първия от новите кораби на ВМС ще започне към края на 2021 г., като дотогава ще бъде приключена подготвителната работа.
БТА