Започва най-екстремният уикенд във Варна
Започва най-екстремният уикенд във Варна / netinfo
Сърфисти ще правят шоу на Рибарския плаж в първия за последните 15 години във Варна открит турнир по сърф. Състезанието ще се проведе днес и утре. Откриването е насрочено за 11,30 в събота.

Участие във фрийстайл сърфирането се очаква да вземат близо 20 майстори на сърфа от Бургас, Поморие, Несебър, София и други градовее, като най-много ще са участниците от Варна.

За участие могат да се запишат всички желаещи граждани и гости на града, които са на “ти” със сърфа. Изпълненията ще бъдат оценявани от компетентно тричленно жури, като оценката ще се базира на два основни показателя – сложност и зрелищност. Призьорите ще бъдат наградени със спортни принадлежности. Организатори на атрактивната надпревара са местният СК “Лазур” и отдел “Спорт” при общинска дирекция “Младежки дейности и спорт”.

Почитателите на екстремните спортове ще имат още две възможности да вдигнат адреналина. Този уикенд морската столица е домакин и на републиканското първенство по водомоторен спорт. Турнирът за купа „Йордан Йорданов” и купа „Варна” ще се проведе на канала под Аспаруховия мост.

Състезателите и техните болиди ще премерят сили в 5 класа - SA – 250, OA – 250, OC – 500, SC – 550 и OB – 350. В някои от класовете водните болиди развиват скорост до 200 км/час.

В събота предиобяд е техническата конференция. В 12 часа започват тренировките, а гонките са в 3 следобед. Гонките в неделя стартират от 10 часа. Закриването и награждаването ще са в 3 следобед. Водната Формула 1 ще се проведе със съдействието на ДАМС, Федерацията по Водомоторен спорт и варненският спортен клуб „ Fresh speed”.

Спортни предизвикателства ще има и на сушата край морската столица. В събота и неделя на хълма над с. Рогачево смелчаци-парапланеристи от цялата страна ще премерят сили в дисциплината “доцелно кацане”. Официалното откриване е в събота от 10 часа.

Надпреварата ще премине под мотото “Адреналин 2008”. Организатори са клуб “Адреналин”, съвместно с отдел “Спорт” при общинска дирекция “Младежки дейности и спорт”. Турнирът под егидата на Българския национален аероклуб се провежда за втори път и е с международно участие. Очаква се само българските парапланеристии да са над 30.