/ Дарик Варна, архив
Да се подобри градската инфраструктура в района на Медицинския университет, спонсориране на събития, които провежда висшето училище, и преференции при посещаване на културни и спортни събития, както и за ползване на градския транспорт. Това са част от исканията, които отправиха към кмета Иван Портних студенти от Медицинския университет. Те се оплакаха от хаотичното паркиране около сградата му, както и от занемарените площадки в района. 

Младите медици настояха още университетът да стопанисва имотите около студентските общежития, както и общината да им предостави за ползване тенис кортовете в „Чайка“. 

Въвеждането на автобусна линия за по-лесен достъп до университета и неговите учебни бази също е сред исканията на студентите, които те представиха на среща с кмета. Той пък ги увери, че администрацията е готова да работи с активни млади хора.

Превръщането на Варна в град на знанието е приоритет за общината, увери Портних, който подчерта ролята на университетите и колежите в града. До два месеца трябва да бъде готов техническият проект за нова сграда на библиотеката, добави кметът. Друга основна цел е Варна да стане зона за иновации и развитие, където младите хора да могат да се реализират успешно.