/ chernomore.bg
Купен Пашов
95955
Купен Пашов
  • Купен Пашов
Силният вятър в Варна е съборил няколко дървета тази сутрин. Има и паднала ограда на строителен обект. При инцидентите няма пострадали хора, съобщи в ефира на Дарик Купен Пашов, началник отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна.
 
Четири фирми отговарят за зимното почистване на улиците в морската столица. Районите „Младост” и „Владислав „Варненчик” заедно със селата Тополи и Каменар са към „Инжстрой”, „Приморски” – към „Хидрострой”, „Одесос” – към „Инфра експерт”, а „Аспарухово”, Константиново и Звездица – към ЗМБГ. Последната фирма отговаря и за обработката на Аспарухов мост през зимните месеци. Указанието е да се използва антилед, а не луга, защото се разяжда металната конструкция на съоръжението.
 
Предупреждават за силен вятър, температурите падат в четвъртък

„При обилен снеговалеж с приоритет се чистят основните булеварди и улиците, по които се движат автобусите на градския транспорт, както и подходите към детски градини, училища и социални заведения.

Тротоарите, пешеходните зони и подходите около подлезите и спирките на градския транспорт също за отговорност на общината, като за тях отговарят сметопочистващите фирми”, обясни Пашов.
 
Той посъветва гражданите на Варна да подават сигнали на общинските телефони. На тях обаче често се получавали запитвания за електрически аварии и спирания на водата. Имало е и сигнали за котки, които не могат да слязат от дървета. Тогава се е наложило да реагират екипи на пожарната, което обаче не е тяхна работа, добави Пашов.  

Целият разговор е в прикаченото аудио.