Къщата паметник на ул. Братя Шкорпил 10, която трябва да бъде аварийно укрепена и ремонтирана
Къщата паметник на ул. Братя Шкорпил 10, която трябва да бъде аварийно укрепена и ремонтирана / Дарик Варна
От общината са изпратили писмо за аварийно укрепване на къща – културна ценност, на ул. „Бдин” до собствениците на имота. Оглед е показал, че той е в лошо техническо състояние и на притежателите му е даден срок да извършат спешен ремонт. Наследниците са шест души, които са отговорни къщата да бъде в нужния вид.

Фасадните зидове на къщата са в лошо състояние, на места мазилката е силно обрушена. Голяма част от нея е паднала и се виждат корозирали метални елементи, е показала проверката. Експертите са посочили още, че се наблюдават дефекти и повреди вследствие продължителната експлоатация, метеорологични влияния и липса на поддръжка.

След огледа на собствениците е предписано да премахнат опасните клони до сградата, както и къщата да бъде обезопасена по цялата си улична дължина поради риск от падане на мазилка. След изработване на проект за фасадна реставрация имотът трябва да се ремонтира до шест месеца от получаване на уведомлението. 

Указания за аварийно укрепване са връчени и на собствениците на къща – паметник на културата, на ул. „Братя Шкорпил” 10.