Любомир Роев положи клетва като общински съветник на вчерашното заседание на местния парламент
Любомир Роев положи клетва като общински съветник на вчерашното заседание на местния парламент / varnacouncil.bg
Основна цел на ДСБ за евроизборите е коалиция "Демократична България" да прескочи праговата бариера
Новият общински съветник Любомир Роев
101260
Новият общински съветник Любомир Роев
  • Новият общински съветник Любомир Роев
В последните няколко мандата Общинският съвет прехвърля все повече от собствените си ангажименти на общинската администрация. Това заяви за Дарик Любомир Роев. В първото си интервю като общински съветник той посочи, че ще  работи за възстановяване на правомощията на Общинския съвет. 

Нов общински съветник положи клетва

„Съветът се отказва от голяма част от правата си, които има по отношение управлението на общинската собственост, вземане на решения по отношение на бюджета, контрол върху разходването на бюджетните средства. Все повече тези функции отиват в общинската администрацията и стават нейни правомощия. В някаква степен липсата на контрол води до рецидиви в управленския модел на Общината”, изтъкна Роев. 

Според него, цената, която варненци плащат за сметопочистване и сметоизвозване, е прекалено голяма и могат да се търсят оптимални варианти. „В последните 15 години тази цена е нараснала повече от 6 пъти като бюджет, а практически качеството на услугата е на нивото от преди 15 години, ако не и по-лошо”, отбеляза той.  

Най-новият общински съветник сподели, че досега е присъствал на общинските заседания като гражданин и политически ангажиран човек. Като част от местния парламент пък ще бъде член на комисиите „Собственост и стопанство, „Архитектура”, и „Благоустройство и комунални дейности”.

Според Роев групата на „Реформатори и Патриоти” може отново да се събере до края на мандата. "Коалицията беше замислена като апологет на евентуално управление на ГЕРБ". Едноименната група в местния парламент пък се разпадна няколко месеца след местните избори заради това, че личните взаимотношения на една част от съветниците надделяха, обясни  Любомир Роев.

Като областен председател на ДСБ-Варна той сподели, че партията има подготовка за предстоящите евроизбори и готовност за постигане на резултат, близък до този на Реформаторския блок преди 5 години.   

В ДСБ отново ще използват възможностите за преференция при вота, но основната цел на коалиция „Демократична България” е да прескочи праговата бариера. Водят се преговори с  ДБГ за споразумение с тях и общо участие на евроизборите. Окончателният състав на листата на „Демократична България” ще е ясен до 5-6 дни.

Отлив на симпатизанти на ГЕРБ заради „Апартаментгейт” ще има. В електорално отношение обаче никой няма да спечели от този скандал, смята политикът.

Любомир Роев вече е бил общински съветник -  преди повече от 15 години,  по време на първия мандат на кмета Кирил Йорданов. За себе си 55-годишният политик разкри, че има висше образование от СУ „Св.Климент Охридски” – специалност психология. Има малък семеен бизнес. 

Целият разговор с Любомир Роев е в прикаченото аудио.