/ dariknews.bg, архив
Делегация от китайския град Нинбо бе на визита във варненското пристанище днес. Гостите от азиатската държава са проучили възможностите за увеличаване на връзките между най-големия български порт и пристанището в Нинбо, което е четвъртото по товарооборот  в света.

„Пристанище Варна е най-голямото в България и е много важно за целия Черноморски регион. Смятаме, че има голям потенциал и поради тази причина го посетихме”, разкри зам.-кметът на Нинбо Сонг Юешун , който води делегацията от милионния китайски град. В нея е и ръководителят на чуждестранните инвестиции на Нинбо, стана ясно след среща на китайските гости с кмета на Варна.

Зам.-кметът на Нинбо Сонг Юешун и варненският кмет Иван Портних
Зам.-кметът на Нинбо Сонг Юешун и варненският кмет Иван Портних Дарик Варна

„Нинбо е четвъртото по товарооборот  пристанище в света. Може би това е една от причините да бъдат разгледани възможностите за развитие на варненското пристанище и за увеличаване на съвместния товарооборот. Това беше една от темите, които обсъдихме”, отбеляза кметът Иван Портних.

"Това посещение беше изключително полезно. Обсъдихме редица възможности за още  по-голямо развитие на взаимоотношенията между двата града", посочи още Портних, припомняйки, че Варна и Нинбо са побратимени градове от повече от 10 години. 

Зам.-кметът на Нинбо Сонг Юешун
Зам.-кметът на Нинбо Сонг Юешун Дарик Варна

Съвсем скоро Община Нинбо, съвместно с китайското правителство, ще открие Културен институт  в България. Той ще се намира в София, но ще работи активно с Варна, като град, с който Нинбо е побратимен. 

Доброто сътрудничество на университетите бе другата обсъждана тема между двете варненските домакини и китайските гости. 

Нинбо е град в провинция Джъдзян на крайбрежието на Източнокитайско море и е важно пристанище в Китай. В градската си част населението на Нинбо е близо 3,1 млн. жители, а в по-големия крайградски район живеят 7,6 млн. души.