Янко Станев
Янко Станев / снимка: Dariknews.bg, архив
Станев е на мнение, че от скандала в СДС могат се възползват „новите десни”
Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят "Стани Да Седна"
97023
Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят "Стани Да Седна"
  • Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят "Стани Да Седна"
„Едни хора искаха да направят „Стани да седна” в СДС, което е традиция в България. Така зам.-председателят на местния парламент в морската столица и градски лидер на СДС Янко Станев коментира пред Дарик случилото се на  заседанието на Националния съвет на СДС преди дни.

Активисти се сбиха на заседанието на СДС (ВИДЕО)

„Половината от участниците в блъскането не знаеха защо участват. Никой не се е бил в СДС и то ясно се вижда. Видели сте хора, които се дърпат, блъскат и бутат”, обясни Станев, който бе участник в партийния форум. Той се извини на „сините” хора, че са видели тези „несериозни боклукчийски работи”. 

Сценарият, който породи напрежението, е бил подаден на Станев по време на почивката, дадена заради възникналото напрежение. „Бях също толкова изумен, колкото всички останали, когато прочетох първата и втората страница. Сценарият е позорен. Вътре поименно се описва кой какво ще каже, кой как ще се разплаче, кой как ще кихне, кой как ще грабне микрофона, кой как ще прекъсне, кой как ще блъсне, как ще се даде знак да се скандира”, разкри варненският лидер на „сините”. 

„Вчерашният удар се тълкува като едно закриване на СДС, тъй като избирателите щели да се отвратят. Много подценяват седесарите. Само че е срам и за мен”, призна варненецът.

Седесари: Видяхме грозното, озъбено и жалко лице на СДС

„В СДС разликата межди „Осанна” и „Разпни го” е около 1 милиметър. И това е традиция”, коментира Янко Станев. 
Той разкри още, че в СДС се обсъждат три политически тези. СДС-Варна и той като градски лидер са поддръжници на първата теза, според която партията трябва да се яви самостоятелно на избори. Според вътрешно изследване тази теза се ползва с подкрепата на около една четвърт от партийните организации. 

Втората теза е за Федеративна Европа, която се поддържа от лидера Божидар Лукарски. Третата теза е СДС да се присъедини към новата формация „Демократична България”. 

Според Янко Станев новосъздаденото обединение „Демократична България” не е дясно.  По думите му „Зелените” са лява партия, а ДСБ проявява либерални уклони, одобрявайки Истанбулската конвенция”. 

„В СДС такива работи няма. Ние може наистина да се блъскаме и бутаме, но по отношение на традиционните ценности на българската нация нямаме проблеми и конфликти помежду си”, категоричен бе варненският лидер на „сините”. 

Станев е на мнение, че от скандала в СДС могат се възползват „новите десни”. Не можел обаче да се създаде нов политически субект в дясно, който да бъде ефективен, ако го няма СДС.

От предсрочни парламентарни избори няма нужда. Държавата се развива в правилна посока, а развитието на инфраструктурата е уникално за последните 30 години, отбеляза Станев. „Ако спрем развитието, после не знам дали ще тръгнем пак”, каза той и изтъкна още ниската безработица, сериозния икономически стабилитет и развитието на доходите. Призна обаче, че в държавата има корупция и грешки в планиранията.
 
 „Аз обичам Варна. Градът в момента се развива добре в тази политическа обстановка. И съм щастлив човек”, заключи Янко Станев. 

Целият разговор с Янко Станев е в прикаченото аудио.