СДС
СДС / Дарик архив
Бивши сини политици и управници коментират случилото се в партията като срамно и обидно
Скандали в СДС
97017
Скандали в СДС
  • Скандали в СДС
Скандалът на заседанието на Националния съвет на СДС прилича на конфликта между двата синода през 2004 г, когато също се стигна до бой. С разликата, че днес определени лица в партията не представляват ляво или дясно, а само себе си, коментира пред Дарик бившият кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков, който управлява два мандата, избран с гласовете на привържениците на синята идея. Крайни в оценките си бяха и други стари пловдивски седесари като Спас Гърневски, Александър Абрашев и Тони Симидчиева. 

За мен това е много обидно поведение за политици и лидери, ако въобще имат претенции да бъдат такива, допълни Чомаков.
 
„Те пет човека не могат да се разберат, как ще убедят половин милион?! Пловдив имаше достойнството да носи това име "синя столица на България" и срещам много хора от онези години, които казват, че носят идеята в сърцето си и трябва да се намерят нормални хора, които да съберат всичко разпиляно, но аз не виждам как това ще стане.“, коментира Чомаков.

Нека онези, които настояват за оставката на лидера Божидар Лукарски, а именно най-приближените му през последните три години – заместниците Румен Христов и Емил Кабаиванов, да кажат защо са го търпели толкова време. Това поиска инж. Александър Абрашев, който е единственият кмет на българска община (Калояново), избиран за такъв четири мандата последователно, и то основно с подкрепата на СДС. От партията остана само трибуквената абревиатура, а оставката трябваше да бъде поискана още през 2014 г., каза още Абрашев. По думите му през последните години СДС беше досъсипано с предизборни и следизборни трикове, егоизъм и еднолично налагане на решения.
 
Страшно много хора напуснаха партията. Аз го казвам все още като член на СДС, но замислете се и погледнете встрани – можете ли да ми посочите един, двама или петима членове на партията в Пловдив с някаква физиономия, които са обществени фигури и т.н.“, попита риторично Абрашев.
 
СДС показа грозното си, озъбено и жалко лице. Това заяви бившият местен секретар на СДС и бивш лидер на структурата в район „Централен“ Тони Симидчиева. По думите й действията на ръководството са изключително срамни. Случилото се вчера унищожи шанса на тази партия, която понесе всички позитиви и негативи на прехода, да напусне политическата сцена с достойнство, допълни тя.
 
„Лицето Милко Стрехин, което е просто един тумор в организацията СДС, превзема вече и на национално ниво. Този човек разби пловдивската структура, докара я до плачевно състояние, в момента виждаме, че той е главно действащо лице в национален план. В момента, след всичко, което се случва, СДС се разпада.“, коментира Симидчиева.
 
Вчерашната ситуация е постфинален момент за партията, която е мъртва отдавна, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш син кмет на града под тепетата Спас Гърневски. Той е член на СДС от основаването му, но през 2003 г. бе изключен от редиците на партията, защото си позволи да пророкува, че СДС се превръща в търговско дружество, което не го чака добър край.  
 
„Абсолютно невъзможно е да се получи нещо. Видяхте, че Реформаторският блок не стигна доникъде. Единствената възможност е всички да се разпускат, да дойдат млади десни хора, с консервативни сини убеждения, и ако решат да правят друг десен субект, да го правят.“, категоричен бе народният представител.
 
„В този труден момент – след крайно недостойните сцени на вчерашния Национален съвет на СДС, знакови лица на синята партия в Пловдив срамно мълчат. Къде е например президентът Петър Стоянов, който на 7 декември м. г. дойде на сбирка на десницата за 28 годишнината от основаването на СДС, но днес не отронва и дума? Или другите стари седесари?“, коментира в позиция на Реформаторския блок пловдивският общински съветник Пепа Деведжиева. По думите й сега е моментът демократично мислещите хора да реагират. Мълчанието не носи нищо, а десният човек по дух и убеждение е реформатор и призовавам да се обединим, за да продължим изграждането на модерна европейска държава, посочи още тя.
 
Чуйте и от приложеното аудио.