Причина за схватката бе, че част от партийците искат оставката на лидера на СДС Божидар Лукарски (на снимката)
Причина за схватката бе, че част от партийците искат оставката на лидера на СДС Божидар Лукарски (на снимката) / БГНЕС
Активисти се сбиха на заседанието на СДС
97003
Активисти се сбиха на заседанието на СДС
  • Активисти се сбиха на заседанието на СДС
Разцеплението в СДС стигна до бой. След физическа саморазправа между съпартийци заседанието на Националния съвет бе прекратено. 
 
Партийният форум бе охраняват от гардове, които се опитаха да спрат представители на шест областни организации с аргумента, че не са си плащали членския внос. Те обаче влязоха в залата.

Преизбраха Лукарски начело на СДС
 
Още в началото на деня от опозицията на Лукарски изпратиха мейли до медиите, озаглавени: "Спешно! Нападнаха ни". В тях те написаха "Мутри на Лукарски от неидентифицирана охранителна фирма не допускат, гонят и удрят членовете на НИС (Националния изпълнителен съвет) и Националния съвет от залата".
 

Пред Дарик председателят на СДС Божидар Лукарски каза, че е наел охранители, защото очаквал на заседанието агресия. По думите му наемането на охранители да пазят форума е стандартна процедура: "Бяхме наели охрана, понеже очаквахме натиск и присъствието на хора с агресивно поведение. Това няма нищо общо със синята идея, това е охрана на форум, който очевидно има прояви на агресия".

Поискаха оставката на Лукарски
 
 
Напрежението ескалира, когато един от членовете на Националния съвет размаха лист хартия и се развика, че на него е написан сценарият за това как трябва да се проведе заседанието и кой каква роля да играе.
 
Според Божидар Лукарски в партията е направен опит за преврат: "Видяхме опит за изпълнение на сценарий, явно писан по доста ченгежийски начин от хора отвън. Дори единият заместник-председател Емил Кабаиванов се сби, за да го скрие. Този сценарий беше свързан с вдигане на скандал и батални сцени, каквито се получиха на Националния съвет, за да не се стигне до каквито и да било гласувания и до каквито и да е решения, свързани с моята оставка и с бъдещата линия на партията, понеже очевидно хората от т. нар. превратаджийски екип имаха малцинство".

Лукарски: Обединението в дясно трябва да е на идейна основа, а не да бъде „про” или „анти”
 
СДС не може да намери своя път, а днешните събития са унижение за партията, каза председателят на организацията в Красно село Пламен Антов: "Има силно брожение срещу Лукарски. Според мен е по-добре той и Националният изпълнителен съвет да си подадат оставките и да направим нова национална конференция с избор на нов председател и нов Национален изпълнителен съвет. Необходими са нови хора".
 

След като Лукарски разпусна заседанието, опозицията остана в залата. Заместник-председателят на СДС Емил Кабаиванов все пак проведе събранието след поименна проверка. От 103-ма с право на глас в залата се оказаха 57 и заседанието продължи. Преди това бе гласувано на заседанието да бъдат допуснати делегати от шестте области.
 
Присъстващите решиха оставката на председателя на СДС Божидар Лукарски да бъде гласувана на 2 май в Пловдив, където ще се проведе следващото заседание на Националния съвет на партията.
 
Въпреки грозните сцени и тоталното разделение, СДС няма да се саморазпусне, категорични са и от двата лагера. До помирение обаче едва ли ще се стигне и битката ще продължи.