39 варненски бебета родени с общинската финансова помощ
39 варненски бебета родени с общинската финансова помощ / live.varna.bg
39 бебета са се родили във Варна благодарение на дейността на общинската програма „Ин витро". Децата са се появили на бял свят в периода от 2015 до 2017 г., като за тези три години Общината е подпомогнала с над 370 000 лева двойките с репродуктивни проблеми, съобщи кметът на Варна Иван Портних

Тази година общинската програма „Ин витро" е в размер на 170 000 лева. Очакванията са догодина средствата за подпомагане на двойки с проблеми със зачеването да са още повече, обяви Портних на старта на кампанията „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“. Кампанията предвижда специалистите по репродуктивно здраве и акушер-гинеколозите от АГ болницата във Варна да започнат поредица от информационни беседи, целящи да дават навременна информация на двойките с репродуктивни проблеми във Варна и региона, обясниха инициаторите от фондация „Искам бебе“.

Започва кампания „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“

Варна, Бургас и Благоевград са трите общини, които оказват най-сериозна финансова подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. В цялата страна има общо 45 общински програми, по които до момента са отпуснати общо над милион лева извън държавния фонд „Инвитро”, разкри Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”.

39 варненски бебета родени с общинската финансова помощ
Радина Велчева от Фондация „Искам бебе“ връчи на кмета Иван Портних награда „Ангел на благодарността“- за общинската програма, добрата организация и успешни резултати в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми във Варна live.varna.bg

145 000 са двойките с проблеми със зачеването в България, според последните данни. Радина Велчева обаче е на мнение, че броят им е по-голям. Младите хора забавят търсенето на помощ, смята лидерът на фондация „Искам бебе”. По думите й в страната има 33 инвитро клиники,  които са пълни с пациентки на 37 и повече години. 

Успешни са между 20 и 25 на сто от инвитро опитите, според данните за миналата година. Процентът би бил по-висок, ако жените потърсят помощ преди да са навършили 30-35 години.

Кои са най-популярните имена за бебета във Варна 

15 на сто от двойките в България имат фертилни смушения. Процентът се е увеличил почти двойно за три десетилетия, изтъкна шефът на АГ болница проф. Емил Ковачев. „Това е една своеобразна пандемия в цял свят. Дължи се на множество фактори. На първо място е съвременната урбанизация на живот, все по-късното раждане на първото дете и някои медицински фактори като увеличаване на процента на сексуална трансмисия”, посочи акушер-гинекологът и специалист по асистирана репродукция.

Да си млад, образован и родител е модерно” е мотото на кампанията  „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“. В нея ще се включат и студенти по медицина, с които ще се споделят проблеми със зачеването при младите хора, за да може да се търси навреме помощ и специализирана информация.

39 варненски бебета родени с общинската финансова помощ
live.varna.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК