Заделяме 160 млн. лева от ЕС за превенция от наводнения и свлачища
Заделяме 160 млн. лева от ЕС за превенция от наводнения и свлачища / снимка: Дарик Варна
Заделяме 160 млн. лева от ЕС за превенция от наводнения и свлачища
79702
Заделяме 160 млн. лева от ЕС за превенция от наводнения и свлачища
  • Заделяме 160 млн. лева от ЕС за превенция от наводнения и свлачища

По новата приоритетна ос, която се обособява по Оперативна програма „Околна среда", ще бъдат осигурени близо 160 милиона лева за превенция срещу наводненията и свлачищата. От тях близо 120 милиона ще са за превенция на риска от наводнения, а останалите - за предотвратяване на свлачища. Това обяви в Аксаково министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Другата нова приоритетна ос ще е насочена към подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Ще бъдат подпомогнати общините за изпълнение на програмите от мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

„Ще стартираме максимално бързо новите покани за проектни предложения, с което ще изпълним ангажимента си тази година да не бъде нулева", отбеляза екоминистърът.

Новата оперативна програма ще бъде разгледана утре от Съвета по координиране управлението на евросредствата. В сряда ще бъде представена на Министерския съвет и изпратена за окончателно одобрение в Европейската комисия, добави министър Василева.

През новия програмен период приоритет ще бъде подобряването на пречиствателните съоръжения в населени места с над 10 000 еквивалент жители, обяви още министър Василева. По Черноморието такива проекти в момента се изпълняват във Варна, Златни пясъци, Албена, Несебър, Поморие и Созопол.

„Към това са насочени усилията ни - по-чисто море", изтъкна екоминистърът.

Очаква се до края на годината да бъдат приключени всичките 20 регионални системи за управление на отпадъците, изграждащи се с евросредства. Сериозен е напредъкът Бургас, Габрово и Стара Загора, където проектите са във финална фаза. Рисковите са в Ямбол, Разлог и Самоков.

В Аксаково министър Ивелина Василева участва в официална церемония по приключването на проект за подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води. С реализирането на проекта градът ще има 100 % покритие с канализационната мрежа, елиминира се опасността от замърсяване на почвите и водите.