/ ThinkStock/Getty Images
93-годишният мъж и 71-годишната жена, която живеела с него на съпружески начала, раздавали незаконни кредити за стотици хиляди
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд семейна двойка за лихварство, укрити данъци в особено големи размери и ползване на нелегален софтуер.

Спипаха телефонна измамница, прибрала крупни суми

На съд с обвинителен акт са предадени 93-годишният Божимир А. и 71-годишната Грета Т., която живеела с него на съпружески начала, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият Божимир ще отговаря заедно със съжителката си за извършване на лихварска дейност, от която били получени значителни неправомерни доходи.

Съучастници ограбиха мъж и му източиха сметката

Спрямо него прокуратурата е повдигнала обвинение и за укрити данъци в особено големи размери. Грета Т. е с обвинение и за пране на пари. Третото престъпление, за което и двамата са предадени на съд, е за ползване на нелегален софтуер, предмет на авторско право.  

Незаконната лихварска дейност подсъдимият Божимир А., който е с медицинско образование, започнал още  през 1997-1998 г. Пик в престъпната  му дейност бележи началото на 2006 г. Парите, които давал на заем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

Двамата давали в заем средства на лица, за които били уверени, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, от което биха могли да удовлетворят вземанията си.

Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимите условия - начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане.

„Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимите запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755, 78 лева. С лихварската дейност били причинени значителни вреди - в размер на 57 199,17 евро с левова равностойност 111 871,85 лева.

В периода от 14 април 2007 г. до 30 април 2010 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на физическо лице с четири отделни деяния 93-годишният Божимир А. избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери - 17 773,21 лева, като затаил истина в подадените в ТД на НАП-Варна декларации за четири години.

Осъдиха двама братя за незаконна сеч на дървесина

Той не декларирал доходи, получени като лихви и неустойки по предоставените заеми в размер на 55 701,12 лв. и с това избегнал установяването на дължимия данък.    
                    
Подсъдимата Грета Т. в  периода от 11 декември 2008 г. до 17 март 2010 г. в условията на продължавано престъпление в съучастие като съизвършител с Божимир А. предоставила кредити с лихви на четири лица.

Главниците по тези кредити са в размер на 41 900 евро с левова равностойност 81 949,28 лева, като щетите са значителни за заемополучателите. От отпуснатите незаконни заеми подсъдимата Грета Т. получила и неправомерни доходи от лихварство в размер на 6785,21 евро с левова равностойност 13 270,72 лева.

И тя, както и съучастникът й са използвали незаконни компютърни програми, които са били обект на авторско право. Грета Т. е подсъдима и за извършването на сделки с имущество като продължавано деяние от 18 май 2011 до 16 август 2013 г.  

Тя получила чрез възлагане /и като купувач/ изнесени на публична продан недвижими имоти на длъжници и закупила няколко имота с парични средства, за които знаела към момента на закупуването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Така осъществила състава на престъплението пране на пари.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК