/ netinfo
Районен съд-Варна осъди братя за незаконна сеч и транспортиране на дървесина. На двамата братя - съответно 27-годишен и 25-годишен, неосъждани досега, бяха наложени наказания „пробация“. Всеки от тях за срок от 1 година подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес при периодичност три пъти седмично, като за същия период следва да провежда и задължителни срещи с пробационен служител.

Спипаха бракониери с дърва за огрев

Наказанията бяха наложени по силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение. Самата нерегламентирана сеч е извършена от двамата братя без редовно писмено позволително на 13 септември миналата година на територията на ДЛС “Шерба“, в землището на село Старо Оряхово. По шума от моторния трион действията на двамата извършители били установени от горски стражари, които се постарали да останат незабелязани и потърсили съдействие от още служители.

Вечерта на същата дата, когато подсъдимите се върнали в гората при вече отсечените дървета и започнали да ги товарят в управляван от по-възрастния от тях лек автомобил, те били засечени на мястото на нарушението и побягнали в различни посоки.         

Според назначената експертиза, е извършена сеч на общо 11 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида „дъб”, на стойност 715 лева, като около кубик от дървесината е била натоварена за транспортиране.

До момента спрямо двамата подсъдими има множество съставяни актове и налагани наказания за констатирани нарушения на Закона за горите. Незаконно добитите дървета, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата. 

Съдебният акт е окончателен.