Във Варненско шап няма, но умъртвиха 9 животни без документи
Във Варненско шап няма, но умъртвиха 9 животни без документи / Sofia Photo Agency, архив

Заради регистрираните две огнища на шап в страната лекари от Регионална ветеринарномедицинска служба Варна извършват ежедневни клинични прегледи на възприемчивите животни, съобщават от ветеринарната служба. Към 25 януари са проверени 165 животновъдни обекта с 63 395 животни.

В РВМС-Варна са били подадени два сигнала от граждани, на които дежурният екип е реагирал незабавно. Няма установени клинични признаци на шап.

Със съдействието на органите на МВР се извършват проверки за движения на животни и продукти от животински произход на територията на област Варна. Заради регистрирано нарушение при транспортиране, 9 дребни преживни животни, без ветеринарни документи за предвижване, неидентифицирани, са били умъртвени и изпратени във варненския екарисаж.

Съставени са 3 акта за административно нарушение на лица и фирми, имащи отношение към добива, производството и търговията на суровини и храни от животински произход. Проверките продължават и мерките, които се предприемат, са съгласно действащото законодателство, свързано с ограничаване разпространението на особено опасни заболявания по животните, към които принадлежи и шапа.

От днес ветеринари започват повторно изследване за шап на домашните животни в рисковите райони,разположени в 10-километровата предпазна зона около огнищата и в общините Малко Търново, Царево, Средец и Приморско. Процедурата е част от кризисния план за борба с шапа. Изследванията се повтарят, тъй като заболяването има инкубационен период от 20 дни.

През следващата седмица ще започне и изследване на дивите свине в района. За тях ще се залагат специални капани с примамки, с които ще бъдат залавяни и ще им бъдат взимани кръвни проби.