Второкласници се бият във варненско училище
Второкласници се бият във варненско училище / netinfo

Два случая на побои между ученици от началото на учебната година са достигнали до общинската дирекция “Образование”. Това каза нейният председател Коста Базитов на дискусия за агресията в училищата, организирана от комитет “Православни ценности”. Единият от случаите е между деца във 2 клас, а другият между ученици в 11 клас. Базитов отказа да съобщи имената на училищата, където са станали побоите. Педегогическите съвети там ще вземат решение за наказанията на учениците.

Агресията в училищата ще намалее, ако се въведе като задължителен предметът “Религия”. Зад това мнение се обединиха всички участници в дискусията, сред които бяха още директорът на Регионалния инспекторат по образование Николинка Даскалова и председателят на комисия “Култура” към Общинския съвет Панко Анчев . Открито писмо с това искане ще изпрати Варненската и Великопреславска митрополия до президента, правителството и народното събрание. Духовниците не са против учениците от други етноси също да изучават собствената си религия, ако учебеният план е одобрен от министерството на образованието. В момента в Родопите ученици изучават килийно исляма, което е много по-опасно, каза отец Стоян от Катедралния храм “Св. Успение Богородично”. Той цитира изследване сред варненски родители, според което 2/3 от тях одобряват преподаването на религия в училищата.

1 500 ученици от всички варненски училища са избрали предмета “Православни ценности и традиции” като задължително или свободно избираема подготовка през новата учебна година. От митрополията и Община Варна обмислят финансови и морални стимули за училищата с добра дисциплина.