/ снимка: Радка Минчева
Съдийската колегия на ВСС избра с пълно единодушие Ванухи Аракелян за председател на Апелативен съд-Варна за втори 5-годишен мандат.

Ден на отворените врати в Съдебната палата във Варна

Членовете на съвета изразиха категоричната си подкрепа за управленския стил, за професионалния капацитет, за компетентността и откритостта на съдия Аракелян, която ги е респектирала и със задълбочената си Концепция за стратегичекско управление. 

Съдия Аракелян е завършила  Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Кл.Охридски” през 1988 г. Била е стажант-съдия в Окръжен съд Варна(ОС-Варна) и една година главен юрисконсулт в ОбНС-Добрич  

През 1991 год. встъпва като съдия в Районен съд, където е била зам.-председател и ръководител на Брачна колегия. От октомври 1996 година е съдия в Окръжен съд-Варна. Била е негов зам.-председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Съдия Аракелян има най-високия ранг в съдебната система - съдия във ВКС и ВАС. 

От юни 2004 година и в продължение на два мандата е административен ръководител - председател на ОС-Варна. През това време съдът два пъти е бил удостояван със званието „Съд модел“ за постигането на 30 критерия, свързани с утвърждаването на политики в сферата на управлението и контрола на делата, анализа и отчетността в цялостния процес на администриране и управление на институцията, за открита, прозрачна, достъпна и разбираема за обществото правораздавателна дейност, за активна образователна програма за правни знания и грамотност, насочена към младите хора от региона. 

От февруари 2014 година ръководи третия по големина и втори по натовареност апелативен съд в страната - Апелативен съд-Варна.